Humus bio negro- afectiuni tratate
Legenda nemuririi ....digestie mai buna, colesterol scazut, intareste oasele, creste imunitatea ....pentru astazi va prezint reteta personala de preparare Humus bio negro, beneficiile consumului de humus si bancul zilei.
Va recomand pe cat posibil la micul dejun sa serviti 150 gr, de humus preparat in casa si va aveti proteja de multe boli si afectiuni curente.
Ce beneficii aveti daca consumati Humus negro?
Scade nivelul de colesterol
Mentine sanatatea oaselor
Te ajuta sa slabesti
Imbunatateste digestia
Iti protejeaza organismul de cancer
Acest beneficiu se datoreaza substantelor antioxidante din turmeric,sucul de lamaie, uleiul de masline si usturoi. Humusul intareste sistemul imunitar si te ajuta sa faci fata cu brio virusurilor si bacteriilor.
In plus, actiunea antioxidanta a humusului este de bun augur si pentru piele, care beneficiaza de vitamine esentiale pentru amanarea imbatranirii si regenerarea celulara.
Am folosit la acest preparat seminte de susan negre deoarece se spune ca, odata la o suta de ani, cine mananca o lingura de seminte negre de susan, inmuiate in roua stransa de pe petale de flori, in zorii celei mai lungi zile a anului, va castiga nemurirea…
Pe langa aceasta legenda revenind la realitate semintele de susan negru au un continut de antioxidanti mai mare decat cele albe!
Cum preparam Humus bio negro?
Punem intr-un mixer 500 gr. pasta de naut, plus 250 gr. pasta de susan , plus 250 gr. pasta de usturoi, amestecam si adaugam in mers putin ulei de masline extravirgin si 2 -3 linguri zeama de lamaie fara pulpa.
La final punem amestecul pe o farfurie intinsa , stropim putin toata suprafata cu ulei de masline extravirgin peste care presaram putin turmeric bio si piper negru macinat (piperul il folosim ca fixator al turmericului in diverse tratamente), ornam cu cateva masline si frunze de menta pentru aroma si lasam la fezandat cateva ore (2-3 ore) la frigider dupa care este buna de servit la masa.
Mod de preparare pasta de naut
Naut-ul nu contine colesterol sau grasimi saturate, fiind o sursa puternica de proteine, importanta in special intr-o dieta vegetariana. Nautul are si un efect preventiv in cazul acumularii de colesterol in vasele de sange. In plus, regleaza nivelul glicemiei in sange.
"Nautul este bogat in proteine, saruri minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier) si in complexul de vitamine B. Avand o concentratie ridicata de proteine (24%), la care se adauga si un procent consistent de hidrati de carbon si grasimi, nautul are o valoare alimentara deosebita, inlocuind in buna parte proteinele din carne." - Wikipedia
Cum fierbem nautul uscat Se pune nautul uscat la inmuiat in multa apa rece si putin bicarbonat. Dupa cateva ore se verifica daca a absorbit toata apa si daca da se completeaza, sa fie nautul acoperit. Se lasa nautul la inmuiat 15 ore, timp in care-si va dubla volumul.
Se scurge nautul de apa (atentie apa de naut ramasa dupa scurgere este foarte buna revigoranta si mareste potenta ) in care a stat si se spala in cateva ape.
Se pune la fiert intr-o oala cu multa apa si cateva frunze de dafin, dar FARA SARE.
Se lasa la fiert la foc mijlociu (nautul se striveste daca clocoteste apa prea tare) pentru 1 1/2 ore - 2 ore, depinde de marimea bobului. Spumati apa din cand in cand pana nu se mai formeaza spuma la suprafata apei.
Ca sa verificati daca nautul e fiert, luati un bob intre degete si daca il strangeti trebuie sa se striveasca usor.
La final punem nautul fiert in mixer si amestecam la prima viteza, adaugam sare dupa gust si putin ulei de masline extravirgin in timpul mixarii pana se face o pasta consistenta (tartinabila).
Cum pastram nautul fiert
Daca il pastrati doar cateva zile, il puneti la frigider acoperit cu apa in care a fiert, astfel boabele nu se vor usca.
Daca doriti sa il pastrati timp mai indelungat, il scurgeti de apa, il puneti in pungi sau caserole (portii potrivite familiei dv.) si il puneti in congelator.
Mod de preparare pasta de susan:
Se pun semintele de susan la cuptor, intr-o tava tapetata cu hartie de copt, pentru cca. 5-8 minute, la foc potrivit. Se amesteca des, sa nu se arda, caci se amarasc. Se scot apoi si se lasa la racit.
Pentru preparatul final de mai sus Humus bio negro am folosit 250 grame de susan (125 gr. seminte de susan alb + 125 gr. de seminte de susan negru bio) si l-am tinut la cuptor 20 min la 100 grade pana am vazut ca semintele albe au capatat putina culoare.
Se pun in blender se mixeaza pana se transforma intr-o pasta apetisanta, pentru a deveni pasta trebuie sa mixam semintele bine si ulterior in timpul mixului sa punem putin cate putin ulei de seminte de susan, mai precis la 250 gr. de seminte de susan se pune maxim 75 ml de ulei de susan :
Pentru a obtine un amestec omogen, folositi o spatula cu care sa “curatati” peretii blenderului.
Faceti pauza intre mixari, pentru a nu suprasolicita aparatul .
Daca preparati o cantitate mai mare, depozitati-o in borcane si pastrati-o la frigider.
Pasta de susan se foloseste la prepararea multor specialitati arabe, cum ar fi Humus sau Baba ganoush
P.S. Puteti praji semintele de susan intr-o tigaie neaderenta, iar daca pasta vi se pare totusi amaruie, adaugati suc de lamaie si putina sare; iar daca o vreti mai “moale”, incorporati si-un pic de apa, exact ca la maioneza, cate putin, pana devine o pasta alba si frumoasa
Semintele de susan contin de asemenea, calciu, fier si zinc, minerale care ajută la functionarea normala a organismului, la formarea oaselor si dintilor, ajuta la metabolizarea grasimilor si carbohidratilor, previne impotenta si contin antioxidanti si au proprietati anti-cancerigene.
Pasta de usturoi preparare
Usturoiul se curata si se piseaza foarte bine.Se adauga treptat ulei de floarea soarelui peste,si se amesteca continuu pana ce se formeaza ca o maioneza.
Prepararea este recomandata sa o faceti intr-un blender (robot de bucatarie) in primele 3-5 minute maruntiti usturoiul oprind din cand in cand robotul si cu o spatula curatand usturoiul de pe peretii blenderului pana ce se piseaza foarte bine.
Dati drumul la robot la prima viteza si incepeti sa turnati cate putin ulei de floarea soarelui pana se face un amestec ca si maioneza.
La sfarsit adaugati 2-3 linguri de zeama de lamaie.
In cazul in care vi se taie pasta de usturoi ( cum am spus se prepara ca si maioneza) atunci adaugati putina apa minerala pana se reface maioneza de usturoi.
Pentru preparatul de mai sus Humus bio negro am folosit 250 gr. de usturoi curatat.
Aseară, în timp ce eram la bar, mă sună nevastă-mea: