In acest articol dedicat femeilor am sa va prezint pe scurt si la obiect dupa multi ani de experienta cateva din principalele semne ale cancerului de col uterin, cum puteti preveni aceasta boala si cum o puteti trata cu succes daca interveniti cand trebuie.
Cele 10 semne ale cancerului de col uterin ce nu ar trebui sa le ignorati:
Cancerul de col uterin este o afectiune maligna a celulelor ce captusesc intreaga suprafata a colului uterin. Afectiunea apare mai frecvent la femeile active din punct de vedere sexual, care au varsta peste 30 de ani
Societatea Americana de Cancer estimeaza doar pentru America (SUA) ca aproximativ 12.900 de cazuri noi de cancer de col uterin vor fi diagnosticate și aproximativ 4.100 de femei vor muri de aceasta boala. Aceste estimari sunt socante, dar adevarate.
Infectia cu Papiloma virus uman (sau mult mai cunoscut sub numele de HPV) este cel mai important factor de risc pentru dezvoltarea acestui tip de cancer.
Femeile care prezinta un risc mare de a dezvolta acest tip de cancer sunt cele care si-au inceput viata sexuala la o varsta precoce si care au avut mai multi parteneri sexuali ( nu este o regula, este doar o constatare in majoritate a cazurilor studiate, asta nu inseamna ca toate femeile intra in categoria asta sau mai rau sa suspicionam mama, sora, sotia sau fiica ca vezi doamne au avut mai multi parteneri si de aia au contactat cancer de col uterin …. Ganditi-va totusi inainte sa scoateti vreun porumbel stricat pe gura si sa va para rau dupa aceea)
Infectia cu Chlamydia este un alt factor de risc pentru cancerul de col uterin. Studiile au scos la iveala ca multe dintre cazurile diagnosticate cu acest tip de cancer au fost depistate in cazul femeilor supraponderale ( asta nu inseamna ca toate femeile grase (supraponderale) sunt vinovate din aceasta cauza ca au contactat cancer de col uterin. Anticonceptionalele folosite pe o durata mai mare de cinci ani si un istoric de sarcini multiple se numara printre cauzele aparitiei cancerului de col uterin.
De asemenea, un risc mai crescut il au femeile care sunt fumatoare. (acum vedeti sa nu exagerati si sa acuzati ca o cata ca vezi tu ca ti-am spus sa nu mai fumezi ca faci cancer de col uterin!)
Unul dintre cele mai infricosatoare lucruri despre acest cancer este ca nu prezinta nici un simptom in faza incipienta. Dupa ce boala sa extins la vezica urinara, ficat, intestine sau plamani, simptomele sunt mai proeminente.
Printre simptomele afectiunii se numara sangerari vaginale anormale, dureri intense si secretii vaginale anormale, cu miros neplacut, dureri in momentul urinarii.
Intotdeauna trebuie sa se aibe in vedere faptul ca sansele de a trata cu succes cancerul de col uterin sunt mai mari in cazul in care este detectat în faza incipienta sau in timpul primelor etape.
Cele mai usoare, nedureroase si simple teste care pot preveni cancerul de col uterin sunt:
Testul Papanicolau – se recomanda efectuarea anuala a acestui test si a unui examen pelvin in cazul femeilor care sunt active sexual.(la femeile virgine nu este cazul decat daca este ceva genetic)
Testul HPV
Colposcopia – atunci cand testul Papanicolau are valori anormale, se poate recomanda efectuarea acestei investigatii
Nedepistat la timp, cancerul de col uterin se poate extinde la tesuturile si organele adiacente, putand declansa urmatoarele simptome:
- Prezenta sangelui in urina
- Dureri osoase
- Umflarea unui picior
- Constipatie
- Incontinenta urinara
- Dureri severe in regiunea laterala (rinichi) sau a spatelui
- Scaderea in greutate, oboseala, lipsa de energie
Iata si primele 10 semne de avertizare ale cancerului de col uterin pe care nu trebuie sa le ignorati.
1. Sangerari vaginale anormale
Cele mai multe femei diagnosticate cu cancer de col uterin au sangerari neregulate.
Ar putea fi, de asemenea, si din cauza altor afectiuni medicale, cum ar fi un dezechilibru hormonal, boala inflamatorie pelvina sau o infectie in organele pelvine.
Cand cancerul se extinde la tesuturile din jur, creează capilare noi, anormale care se rup ușor și pot provoca sangerari. Aceasta sangerare se poate intampla intre perioadele menstruale, dupa actul sexual, dupa menopauza și chiar și dupa un examen pelvin.
Adresați-va medicului dumneavoastra daca prezentati sangerari intre cicluri menstruale sau ca urmare a actului sexual.
2. Secretii vaginale anormale
O secretie vaginala fara miros este normala. Cu toate acestea, în cazul in care secretiile vaginale sunt mai abundente (apos, maro sau amestecat cu sange), mirosul neplacut, ar putea fi un semn de infectie sau de cancer de col uterin sau endometrial.
Daca prezentați acest simptom, raportati la medicul dumneavoastra imediat.
3. Durere in timpul actului sexual
Un act sexual dureros este un alt semn de avertizare important al cancerului de col uterin. Acest simptom indica cancerul de col uterin avansat, ceea ce inseamna raspandirea lui in tesuturile si organele de reproducere.
În afara de durere, este posibil sa apara , de asemenea , alte simptome, cum ar fi, secretii vaginale urat mirositoare .
Nu ignora acest simptom.
4. Durerea pelvina
Durerea pelviana este comuna in randul femeilor. Crampe si dureri sunt o parte normala a ciclului menstrual si nu indica de obicei prezența cancerului sau orice alta afectiune grava. Cu toate acestea, durerea care dureaza perioade mai lungi de timp si apare mai frecvent ar putea fi un semn al cancerului de col uterin.
În cazul cancerului de col uterin, pot aparea dureri pelviene la ore neobisnuite, iar durerea poate incepe brusc, în orice moment pe parcursul lunii. In plus, o astfel de durere, de obicei, nu se produce, cu excepția cazului in care cancerul de col uterin este intr-un stadiu foarte avansat.
Daca nu aveti experienta si aveti durere sau presiune pelvina, vizitati medicul pentru a afla cauza exacta și exclude posibilitatea de a avea cancer.
5. Disconfort in timpul urinarii.
Cancerul de col uterin poate provoca, de asemenea, disconfort in timpul urinarii. De fapt, acesta este unul dintre simptomele cele mai evidente și predominante ale acestei boli mortale.
Disconfortul in timpul urinarii cu senzatie de arsura , intepatura sau o senzație de strans in timpul urinarii. Aceste simptome apar atunci cand cancerul sa extins la tesutul din apropiere. Acest lucru necesita o atentie imediata pentru a preveni deteriorarea in continuare.
Cu toate acestea, disconfortul urinar, poatet fi datorat si altor cauze, cum ar fi o infectie a tractului urinar, probleme de vezica, infectie sau boala cu transmitere sexuala (STD).
6. Perioade menstruale mai lungi si mai grele
Perioadele menstruale, care sunt mai grele și mai mult decat normale sunt un alt semn de avertizare comun al cancerului de col uterin. Iritarea colului uterin, probabil din cauza raspandirii cancerului de col uterin, poate cauza aceasta problema.
Sangerarea este considerata abundenta daca trebuie sa schimbi servetele sanitare sau tampoane mai des decat o data la fiecare 2 ore.
În afara de cancer, sangerarile abundente pot fi din cauza unui dezechilibru hormonal , fibrom, polipi, boala inflamatorie pelvina, endometrioza sau tiroida, boli hepatice sau renale. Se poate intampla chiar si din cauza anumitor medicamente.
7. Incontineneta urinara (faceti pipi fara sa vreti in chiloti)
Este comuna in randul femeilor insarcinate si persoanelor care au crescut aportul de lichide. Daca aveti aceasta problema, fara nici un motiv cunoscut, puteti avea nevoie de o evaluare suplimentara.
Controlul vezicii urinare este o problema principala atunci cand sufera de cancer de col uterin. De obicei, indica faptul ca, poate cancerul sa extins dincolo de o zona localizata si afecteaza vezica urinara sau alte parți ale tractului urinar.
8. Pierdere in greutate neexplicata
Ca si in cazul altor forme de cancer, pierderea in greutate inexplicabila poate indica cancerul de col uterin. Organismul produce proteine mici, numite citokine, care descompun grasime la o rată mult mai mare decat in mod normal. Acest lucru duce la pierderea in greutate, indiferent de dieta.
Daca se pierde brusc în greutate si aveti unele dintre celelalte simptome mentionate in acest articol, ar putea fi din cauza cancerului de col uterin. Este important sa obtineti un consult medical de specialitate pentru diagnostic corect.
9. Oboseala constanta
Daca va simtiti obosita sau lipsita de energie cele mai multe ori, în ciuda faptului ca totusi v-ati odihnit, ar putea fi un motiv de îngrijorare.
In cazul in care sufera de cancer, celulele roșii din sange sunt inlocuite de celule albe din sange pentru a lupta impotriva bolii. Acest lucru provoaca anemie, ceea ce duce la oboseala, lipsa de energie și pierderea apetitului.
In plus, lucrul cel mai grav se reduce alimentarea cu oxigen a organismului.
Un raspuns anemic este un semn de avertizare: cancerul progresează rapid, si trebuie sa-l tratați cat mai repede posibil.
10. Dureri de picioare
Femeile diagnosticate cu cancer de col uterin de multe ori au experienta umflaturilor si durerilor la nivelul picioarelor. In cazul în care cancerul se raspandeste, acesta obstructioneaza fluxul de sânge, care provoaca umflarea picioarelor. Picioarele umflate creeaza adesea o senzație de durere, ceea ce duce la ingreunarea activitatilor dvs zilnice.
Amintiti-va, ca avand dureri de picior nu inseamna ca aveti cancer. Daca aveti dureri de picior și alte cateva dintre simptomele menționate mai sus timp de cateva saptamani, este cel mai bine pentru dvs. sa mergey lamedicul d especialitate pentru o evaluarea ( un consult amanuntit).
Sfaturi preventive
Femeile cu varsta intre 20 și 30 de ani ar trebui sa faca un test Papanicolau la fiecare 3 ani. Femeile cu varsta intre 30 si 65 de ani ar trebui sa faca un test Papanicolau anual.
Renunța la fumat si evita fumatul pasiv.
Luati masurile potrivite pentru a preveni boli cu transmitere sexuala. Acest lucru va ajuta la reducerea riscului de cancer de col uterin.
Odata la 6 luni sau ori de cate ori considerati ca este nevoie faceti o cura de 2 saptamani spalaturi vaginale cu ceai de napraznic (atentie numai preparat conform retetei pe care o primesti gratuit la cumpararea produsului de pe acest site ).
Recomandare tratament cancer de col uterin rata de succes faza I 100%, faza II 70%, faza III 30%:
Vitamina C 1000mg ( se iau zilnic crescator si descrescator de la 3cps/zi la 9 cps/zi si invers) sunt necesare 177 de cps pe luna adica aproximativ 2 cutii de 100 cps.
Ceai de napraznic - 2 cani pe zi dimineata si la pranz ( atentie prepararea ceaiului se face numai dupa reteta pe care o primiti gratuit la cumparare, in concluzie ceaiul daca este preparat corect trebuie sa fie la gust baubil , are gust de faneata, iarba uscata, orice alt gust amar sau acru insemna ca ceaiul nu este preparat corect si trebuie aruncat fiind pe cat de bun pe atat de toxic)
Tratamentul lunar costa in jur de 300 lei (estimativ) dar nu uitati ca preventiv cu doar cativa lei puteti face odata la 6 luni spalaturi vaginale cu irigatorul si consuma ceai de napraznic ….. cativa lei doar pentru sanatatea dvs. ca sa nu ajungeti sa dati mult mai multi bani pe tot tratamentul.
Si asta nu e tot, regimul alimentar in timpul tratamentului este foarte restrictiv daca vreti reusita maxima ( primesti instructiuni cu ce ai voie si ce nu ai voie sa consumi pe timpul tratamentului).