Guta tratament
Ce este guta?
Guta, altfel cunoscuta sub numele de artropatie sau acid uric, este o plângere reumatica, care ataca de obicei o singura articulatie la un moment dat.
Boala are o preferinta pentru "montul" de la degetul cel mare de barbatii de varsta medie - se umfla, devine rosie, inflamata si pulsatila.
Durerea este de asa natura încât doar mersul pe jos printr-o camera poate provoca dureri severe!
Este mai frecventa la barbati decat la femei cu un factor de 10-1.
Care este cauza gutei?
Boala este cauzata de depunerea de urati de sodiu (acid uric) cristale în articulatii. Acidul uric este un produs secundar al metabolismului organismului.
În mod normal, acidul uric este eliminat la urinat. Dar printre pacientii cu o predispozitie pentru guta, acidul uric se acumuleaza în sânge.
Printre unii dintre acesti pacienti, concentratia în sânge este atât de mare încât acidul uric „debordeaza“ si se stabileste la nivelul articulatiilor si, uneori, în piele (de exemplu, pete galbui sau noduli).
Cum ai guta?
Mai mult sunt doua tipuri de guta.
Hiperuricemie primara si guta
Hiperuricemia înseamna un nivel crescut de acid uric în sânge. Este, de obicei cauzata de o anomalie ereditara în sistem, care schimba acidul nucleic în acid uric.
În acest caz, organismul este incapabil de a excreta acid uric suficient de rapid chiar si în conditii normale.
Hiperuricemie secundara si guta
Acest lucru este cauzat de o alta boala sau din cauza consumului anumitor medicamente ( de exemplu , preparate diuretice, care cresc productia de urina, si derivati ai acidului acetilsalicilic, inclusiv aspirina ).
În aceste cazuri, problema este ca organismul produce cantitati mari de acid uric , cu care rinichii nu pot tine pasul.
Care sunt semnele de guta?
Inainte de debutul simptomelor de guta, exista de obicei o perioada latenta de mai multi ani, în care concentratia de acid uric din sânge a crescut treptat. Aceasta conditie se numeste hiperuricemie asimptomatica.
De aceea este foarte bine sa faceti analiza la acidul uric (cand faceti analiza sangelui sa faceti si acidul uric)
Aproximativ 95 la suta din persoanele cu aceasta conditie dezvolta guta.
Primul atac de guta este de multe ori pe timp de noapte.
Articulatia este umflata si poate transforma intr-un purpuriu stralucitor ( o zona rosiatica umflata si foarte dureroasa la atingere)
Chiar si cei mai mici stimuli produc dureri severe, de exemplu, o patura pe degetul de la picior.
Primul atac dispare de obicei, dupa aproximativ o saptamana (asta daca nu mai beti alcool si nu mancati carne ... altfel criza se prelungeste si se lasa cu urme daca dureaza mai mult de 2 saptamani)
Aproximativ 10 la suta din suferinzi, nu vor experimenta un nou atac de guta, în timp ce altii vor experimenta atacuri mai frecvente si de durata mai lunga în cazul în care nu se vor trata.
Guta daca nu este tratata, si faceti mai multe atacuri intr-un an, dupa mai multi ani poate produce daune permanente în comun.
În cazul în care se realizeaza un tratament preventiv, în timp, urati de sodiu se va colecta sub piele. În acest caz, cristalele sunt vazute ca tumefieri mici în apropierea articulatiilor sau pe partea exterioara a urechii. Aceasta se numeste tofi gutosi.
Ocazional din ruptura se preling materiale albicioase galbui.
Cine este cel mai mare risc?
Atacurile de guta sunt aduse de mai multi factori, printre care:
supraconsum de alcool , în special bere
unele alimente cu un continut ridicat de proteina si purine - cum ar fi ficatul, rinichii, sardine si ansoa
a fi supraponderal
traume fizice cu distrugerea tisulara extinsa
operatie majora
conditiile în care exista o rata ridicata de cifra de afaceri de celule, de exemplu , leucemie , limfom , psoriazis
Recomandari de alimentatie pentru evitarea crizelor de guta.
Redu consumul de alcool si bauturi racoritoare care contin fructoza.
Evitati consumul de alimente pe care le stii care pot provoca atacuri - invers unele elemente pot fi de ajutor si de protectie de exemplu, afinele, cafeaua, produsele lactate.
Uita-te la tine (pierde în greutate, în cazul în care excesul de greutate exista renunta, te va ajuta foarte mult) la greutate.
Cristalele de acid uric pot fi secretate în sistemul urinar sub forma unor calculi (pietre). Prin urmare , trebuie sa beti multa apa , de preferinta 10 pâna la 12 pahare pe zi, pentru a spala sistemul urinar si pentru a preveni orice pietre in curs de dezvoltare.
Cum a diagnosticat doctorul guta?
Diagnosticul este de obicei facut din modul în care pacientul prezinta simptome (dureri la picioare, mont), plus tabloul clinic.
Dar va atentionez din experienta ca prostia este mare in domeniul medical si puteti avea surpriza doctorul de familie sa va trimeata la Ortopedie si doctorul de acolo sa va pun apiciorul in gips ca deh aveti entorsa ..ha..ha...ha!
Am intalnit numeroase cazuri de acest gen asa ca fiti atenti sa nu va luati teapa si sa mai stati si vreo 2 saptamani cu piciorul in gips !!!
Pentru a exclude alte probleme reumatice, medicul va lua , de obicei , o proba de sânge pentru a masura concentratia de acid uric.
El poate efectua , de asemenea un examen cu raze X si o examinare a lichidului sinovial (gasit în interiorul articula?iilor), în cazul în care cristalele uric vor fi vizibile cu ajutorul unor echipamente speciale (test standard de aur, ?i cele mai multe de confirmare a diagnosticului de guta).
Perspective de viitor
Nu prea aveti perspective .... boala odata declansata nu se mai poate eradica! Dar am o veste buna, guta poate fi tratata sa nu mai aveti niciodata o criza!
Asta depinde de voi! Si numai de voi, deoarece un regim de viata echilibrat fara exagerari de carne, grasimi si alcool (fara abuzuri alimentare in general, pentru ca si laptele contine grasimi ...) si luand Gutostop zilnic pentru echilibrul acidului uric din sange, nu mai aveti criza de guta niciodata!
Aproximativ 60 la suta din persoanele care se confrunta cu un atac de guta va avea un atac similar sau mai sever în cursul anului urmator.
Boala poate deveni complicat cu calculi (pietre) în sistemul urinar si "pietrificari muntoase) in zona articulatiilor la maini si picioare! De aceea nu uitati crizele mai mari de o saptamana lasa urme grave (semne)!
Iar acidul uric tinut la limita crizei putin peste 7 la fel provoaca daune aproape ireparabile ... numai cu ajutorul operatiilor puteti sa mai reveniti la forma initiala a articulatiilor (pur si simplu vi le deformeaza).
Cu un tratament modern, a devenit mult mai usor pentru a calma guta.
Cum se trateaza guta?
Din pacate toata viata pentru a evita criza trebuie sa luati gutostop (va costa putin peste 20 lei pe luna tratamentul pentru guta)
În timpul atacului real cel mai important lucru este de a calma durerea cu medicamente non-antiinflamatoare nesteroidiene - analgezice obisnuite (atentie paracetamolul, nu te va scuti de durere, si nu trebuie utilizata nici aspirina).
In criza calmarea durerilor nu se poate face decat cu diclofenac capsule 3cps/zi si 2 supozitoare diclofenac (unul dimineata si unul seara)
Colchicina este utilizata pentru a ameliora durerea la persoanele care nu pot lua medicamente non-antiinflamatoare nesteroidiene (diclofenac).
Odata ce atacul a trecut (si , daca suferiti de mai mult de doua atacuri separate de guta acuta într - un an), vi se ofera (la medicul de familie) un tratament preventiv, de obicei , cu alopurinol ( de exemplu , Zyloric) , ceea ce va reduce nivelul de uric acid în sânge.
Tratamentul preventiv poate daca este utilizat în timpul unui atac activ de guta - de fapt sa graveze un atac deoarece produce o cantitate mare de acid uric pentru a fi lansat în acelasi timp.
Medicamente non-steroidiene anti-inflamatorii, cum ar fi diclofenac sau naproxen poate fi administrat pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor de guta in criza.
In cele din urma trebuie sa stiti clar ca momentan nu exista vindecarea acestei boli dar exista totusi varianta sa nu mai faceti criza niciodata daca respectati niste reguli simple de bun simt (am spus mai sus si nu ma repet) si luati zilnic Gutostop.