Totul despre Balonare!
Ce este balonarea ?
Balonare este o conditie ce te face sa te simti inconfortabil, iar in unele cazuri este insotita si de o durere confuza in partea abdominala si da un sentiment de preaplin (m-am umflat ca un balon).
Totusi sunt foarte rare cazurile in care persoanele se confrunta cu o cantitate prea mare de gaze intestinale pana la varsta de 30 de ani. Dupa aceasta varsta incep sa apara cazuri mai dese de balonare din mai multe motive.
Ce alimente te baloneaza?
Unele legume produc mai mult gaz decat altele, iar fiecare dintre noi avem un organism mai mult sau mai putin tolerant, mai capabil sau mai putin capabil de a absorbi aceste gaze.
Preventiv este recomandat sa evitati fasoalea, lintea, brocoli, conopida, varza simpla precum si pe cea de Bruxelles, ceapa, ardeiul gras.
Bauturile acidulate de la apa minerala carbogazoasa si sfarsind cu sucurile acidulate, va baloneaza.
Alte bauturi din categoria celor acide (cafeaua, sucul proaspat de portocale, alcoolul, ciocolata fierbinte), pot irita mucoasa gastrica, provocand inflamatie si, bineinteles, senzatie de balonare. Evitati-le pe cat posibil!
Daca suferiti de intoleranta la lactoza, uitati de orice produs pe baza de lapte.
Lactoza, imposibil de digerat in acest caz, trece direct in colon unde genereaza o acumulare mare de gaze ca urmare fapului ca bacteriile existente aici incearca sa o descompuna.
Pentru cei care nu pot consuma lactate aveti drept alternativa o serie de alte alimente bogate in calciu (smochine uscate, migdale, brocoli, rubarba, spanac) care va ajuta sa va mentineti sanatatea sistemului osos.
Total interzise celor care sufera de balonare (desigur, nici persoanelor sanatoase!)sunt grasimile precum cartofi prajiti, aripioare de pui, gogosi, cascaval pane, intrucat stomacul are nevoie de mai mult timp pentru a descompune grasimile si a le digera, ceea ce favorizeaza acumularea de gaze.
Excesul de sare in organism provoaca inflamatie, balonare si tulburari ale tensiunii. In plus, alimentele bogate in sodiu favorizeaza retentia de apa, ceea ce conduce la o senzatie de greutate, picioare umflate, pungi sub ochi, balonare.
Consumati sare in cantitati cat de mici si inlocuiti-o cand puteti cu ierburi aromatice pentru un plus de savoare
Ce alimente nu baloneaza ?
In top 10 produse care nu baloneaza se afla ghimbir, scortisoara, sucuri verzi, ananas, seminte de in, lamaie, menta, castravete, patrunjel, cereale integrale ….. etc.
Ce produse naturiste pot sa iau impotriva balonarii?
Pentru debalonare ideal ar fi sa alegeti formule de extracte naturiste de probiotice cu prebiotice.
Probioticele sunt astfel de microorganisme, care impiedica dezvoltarea bacteriilor daunatoare si populeaza intestinul cu microflora din exterior.
Probioticele produc bio-produse si enzime celulare, necesare pentru o viaţă normala.
Atunci cand decidem administrarea de bacterii, trebuie sa ne amintim ca acestea sunt locuitori permanenti ai microflorei.
Din acest motiv probioticele ar trebui administrate impreună cu alimente pe o perioada lunga de timp, pentru a simi efectele.
Administrate o singura data, bacteriile nu au un efect pozitiv
Prebioticele stimulează popularea bacteriilor benefice pentru organism.
Prebioticele sunt necesare pentru urmatoarele afecţiuni si stari: alergie;slabirea sistemului imunitar;sindromul oboselii cronice;neatenţie;disbacterioza;constipaţie, diaree;migrene;astm;cistită;osteoporoza;diabet zaharat;otita;candidoza.
Concluzia: administrarea de probiotice fara prebiotice este ca "nunta fara lautari", prebioticele ajuta la raspandirea si dezvoltarea probioticelor pana in intestinul gros.
Aici va pot recomanda: JARRO-DOPHILUS+FOS de la Jarrow Formulas (Secom) vezi aici
si/sau
Greseala frecventa in balonare: este sa asociezi cereale sau “amidonoase” (cartof, orez) cu proteinele.
Exemplu frecvent de greseala ce ne baloneaza este cea dintre friptura (proteine si grasimi) si cartofi prajiti (amidonoase), eventual si paine (cerealele au continut ridicat in glucide).
Pai unde mai intra un pahar de vin dupa combinatia asta vulcanica?
Raspuns corect: intr-o burta mare "ca de 6-7 luni" unde gazele sunt la ele acasa si rasufla pe toate iesirile!
Poti evita balonarea efectuand dupa masa miscare (regula de aur a celor 10.000 de pasi) pentru a stimula tranzitul intestinal. Bea apa la sfarsitul mesei (dupa minim 10 minute), niciodata in timpul mesei !
Regimul de trei mese principale si doua gustari pe zi este foarte sanatos si, daca alimentele consumate sunt combinate corect si in cantitaţi normale, nu te teme ca ai să te ingrasi.
Consuma alimente bogate în fibre: legume, fructe, fulgi de cereale.
Ce plante ajuta la debalonare?
Cela mai bune plante pentru debalonare, de fapt formula magica e formata din 4 plante: ghimbir, fenicul, menta si lemn dulce. Acest amestec de ceaiuri pentru debalonare il gasiti aici iar la cumparare primiti si modul de preparare si ce proportii folosim.
Cum rezolvam balonarea?
Ca sa concluzionam putem face un tratament mixt :
1-3 cps/zi (in timpul mesei) JARRO-DOPHILUS+FOS de la Jarrow Formulas (Secom) vezi aici
In rest sa aveti numai zile foarte bune!