Cum eliberam fericirea ?
Daca ar fi sa raspundem direct fara explicatii am spune ca eliberarea de endorfine aduce fericirea in corpul nostru!
La ce ne ajuta o eliberare normala de endorfine?
Endorfinele sunt substanțe secretate de neuronii din creier și de glanda hipofiză care acționează la nivelul receptorilor opioizi.
Rolul lor este de a reduce durerea și stresul și de a produce o stare de bine.
Endorfinele secretate de neuroni la nivelul creierului acționează local ca neurotransmițători inhibitori (adică blochează transmiterea altor semnale) și nu pot trece în sângele periferic.
În schimb, endorfinele secretate de glanda hipofiză ajung în circulația generală, acționând ca hormoni, și au același rol de blocare a semnalelor de durere din corp.
Efecte benefice recunoscute ale endorfinelor in diverse afectiuni cum ar fi:
dureri de cap, de umar, ...de orice fel, ameteala, nas infundat, atac cerebral, hemiplegie, stres, anxietate, tulburari de somn, depresie, etc.
Cum stimulam productia de endorfine in corp?
Cu ajutorul presopuncturii si a masajului in zona punctului numit Feng Fu putem ameliora multe afectiuni.
Puteti beneficia de o stimulare a punctului Feng Fu in cadrul oricarei sedinte de masaj la
Escalade Beauty Center (programari la 0762866545 / 0213226795, Calea Vitan 107, sector 3, langa Mall Vitan) plus alte lucruri interesante despre un corp sanatos.
Alte elemente care s-au dovedit ajutatoare in eliberarea de endorfine: ciocolata neagra, aromoterapia cu ulei esential de vanilie, ginsengul, un pahar de vin rosu, capsaicina si râsul.
Ce trebuie sa mai stiti foarte important?
Punctul Feng Fu sa il stiti cu precizie unde se afla deoarece iti poate salva viata tie sau celor din jurul tau. Exemplu atunci cand ne aflam in pragul unui infarct miocardic, ameteli grave sau insuficiente respiratorii putem sa (ne) salvam viata aplicand o punga de gheata local sau in lipsa punem un dus rece 2-3 minute si veti vedea minunea ca va veti reveni miraculos. Nu uitati este cel mai la indemana prim ajutor care salveaza viata … gheata sau apa rece aplicata in acest punct!
……………………………………………………………………………………..
Mai jos cateva cuvinte despre fiecare „adjuvant” in cresterea endorfinelor.
Râsul
Doua grupuri de cercetatori au dovedit acelasi lucru: că râsul eliberează endorfinele în creierul uman. Cu cât numărul de receptori opioizi a fost mai mare, cu atât mai mult voluntarii au râs în timpul experimentului.
Au constat ca in medie copiii râd de 300 de ori pe zi, în timp ce adulții râd, în medie, de numai cinci ori pe zi. Cu cât râdem mai mult, cu atât perspectiva noastră este mai bună. De asemenea, problemele par să se micșoreze, generând un sentiment sporit de energie. Râsul este uneori descris ca „jogging interior”.
Cercetatorii au arătat că râsul ajuta la scăderea tensiunii arteriale; reducerea hormonilor de stres; stimularea funcției imunitare prin creșterea nivelului de celule de combatere a infecțiilor; eliberarea endorfinele și produce un sentiment general de bunăstare.
Tu cand ai ras ultima oara?
Ciocolata neagra
Ciocolata neagră oferă protecție împotriva atacurilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale. Datorită conținutului ridicat de polifenoli și alți antioxidanți, ciocolata neagră reduce inflamația, scade tensiunea arterială, reduce colesterolul LDL, crește colesterolul HDL și protejează sănătatea arterelor.
De asemenea, conține substanțe chimice care eliberează endorfinele.
Cantitatea recomandată este de 7gr. pe zi. Aceasta este echivalentă cu un mic pătrat de două sau trei ori pe săptămână.
Vin rosu
Potrivit cercetărilor o cantitate mică de vin (150ml) la sfârșitul zilei poate stimula endorfinele. Vinul roșu conține resveratrol, care s-a dovedit că reduce inflamația, încetinește procesul de îmbătrânire și protejează împotriva leziunilor arteriale.
Ei au concluzionat că endorfinele joacă un rol important si în dependența de alcool!
Aromoterapia
Anumite arome îți pot îmbunătăți starea de spirit influențând producerea de endorfine. De exemplu, mirosul de vanilie, portocala, bergamota, lavanda, geranium poate ajuta la eliberarea endorfinelor și la reducerea anxietății, adesea asociată cu depresia.
Capsaicina
Gustul picant al alimentelor nu este, de fapt, o senzație de gust, ci provoacă un sentiment de durere. Capsaicina - compusul chimic care se găsește în ardeii iuți declanșează impulsuri nervoase care trec prin nervul trigemen în creier, creând un sentiment dureros de arsură.
Cu toate acestea, durerea este compensată de reacția organismului, care eliberează endorfinele, opiaceele care produc un sentiment de bunăstare, ceea ce ar putea explica popularitatea preparatelor fierbinți și picante
Ginsengul
Ginsengul s-a dovedit a echilibra eliberarea hormonilor de stres în organism și sprijină organele care produc acești hormoni.
De asemenea, poate ajuta la eliberarea endorfinelor. Există dovezi științifice că ginsengul îmbunătățește performanța mentală, inclusiv memoria și concentrarea, și este util pentru reducerea nivelului de zahăr din sânge la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.
............................................................................................................................................................................
La final trebuie sa precizam ca opioidele (asa zisele droguri sintetice) mai tari cum ar fi oxicodona, fentanil, metadona, remifentanil, morfina sau mai slabe codeina nu fac decat sa elibereze endorfine intr-o cantitate foarte mare depasind starea de stimulare normala ajungand la starea de "fericire inconstienta", in final creand dependenta dar asta deja este alt subiect. Mai facem precizarea ca Cele 4 „personaje” fabricate de creier sunt: Endorfinele (euforia, plăcerea și ameliorarea durerii), Oxitocina (hormonul iubirii), Serotonina (hormonul fericirii), Dopamina (bucurie)
.....................................................................................................
Dintre toate va pot “livra” 2 bancuri … poate radeti sa va creasca endorfinele:
Un client merge la farmacie și îi spune farmacistului:
„Am o problemă! Am un iepure în cap!”
Farmacistul îl privește uimit și îi spune: „Ei bine, asta e o problemă serioasă!
Trebuie să consultăm un medic.”
Omul îi răspunde: „Nu, nu e nevoie de un medic, vreau doar să știu ce să-i dau să mănânce.”
……………………………………………………………………
Ce vrea un copil de la cofetărie?
Un copil intră intr-o cofetărie:
- Tanti, vreau și eu un ou de ciocolată!
- Cât să fie de mare?
- Cam cât capu' lu' matale, da' cu ceva inăuntru!