In acest articol veti afla informatii interesante despre leguminoase: cum ar fi beneficii pentru sanatate si cum diminuam balonarea?
Leguminoasele sunt controversate in anumite cercuri.
Unii oameni chiar aleg sa le elimine din dieta. Cu toate acestea, leguminoasele sunt un aliment de baza in multe culturi.
Astfel, va puteti intreba daca sunt benefice sau daunatoare.
Mai departe von afla daca leguminoasele sunt bune sau rele pentru sanatatea ta.
Ce sunt leguminoasele?
Familia leguminoaselor este formata din plante care produc pastai cu seminte in interior. Termenul „leguminoase” este folosit pentru a descrie semintele acestor plante.
Leguminoasele comestibile obisnuite includ: linte, mazare, naut, fasole, soia si arahide.
Nu uitati consumul de leguminoase protejeaza inima si sunt o sursa bogata de fibre si proteine sanatoase.
Diferitele tipuri variaza foarte mult in ceea ce priveste nutritia, aspectul, gustul si utilizarea.
De exemplu, 1 cana (200 grame) de linte gatita ofera:
Calorii: 230
Proteine: 18 grame
Fibra: 16 grame
Carbohidrati: 40 grame
Fier: 37% din valoarea zilnica (DV)
Folat: 90% din DV
Magneziu: 17% din DV
Potasiu: 16% din DV
Mai mult, aceeasi cantitate ofera peste 10% din DV pentru vitaminele B1, B3, B5 si B6, precum si fosfor, zinc, cupru si mangan.
Leguminoasele se numara: printre cele mai bune surse de proteine pe baza de plante. Ele sunt nu numai extrem de nutritive, ci si ieftine, ceea ce le face un element de baza in multe tari in curs de dezvoltare.
Unele leguminoase trebuie inmuiate peste noapte si fierte a doua zi la 100 ° C timp de cel putin 15 minute pentru a elimina toxinele. (ex: fasolea, nautul, …etc)
Leguminoasele sunt deosebit de bogate in fibre sanatoase, cum ar fi amidonul rezistent si fibrele solubile.
Ambele tipuri trec nedigerate prin stomac si intestinul subtire pana ajung la colon, unde va hranesc bacteriile intestinale prietenoase.
Efectele secundare neplacute ale acestor fibre includ gaze si balonare, dar ajuta si la formarea acizilor grasi cu lant scurt (SCFA), cum ar fi butiratul, care poate imbunatati sanatatea colonului si reduce riscul de cancer de colon.
Mai mult, atat amidonul rezistent, cat si fibrele solubile te ajuta sa te simti plin.
In plus, sunt
foarte eficienti la moderarea nivelului de zahar din sange dupa mese si pot imbunatati sensibilitatea la insulina, deci sunt bune pentru cei cu diabet zaharat.
Leguminoasele alte beneficii pentru sanatate: un risc redus de boli de inima si un nivel mai scazut de cholesterol, poate reduce tensiunea arteriala si trigliceridele
Datorita continutului ridicat de fibre si proteine, leguminoasele va ajuta sa va simtiti plini - si astfel pot reduce aportul de alimente si pot duce la pierderea in greutate pe termen lung.
Concluzia generala
Leguminoasele sunt legate de diferite beneficii pentru sanatate.
Au un profil nutritional impresionant si sunt una dintre cele mai bune surse de proteine pe baza de plante.
In timp ce adapostesc substante antinutrienti, puteti utiliza metode precum inmuierea, incoltirea si fierberea pentru a reduce nivelul acestor compusi.
Prin urmare, leguminoasele pregatite corespunzator sunt foarte sanatoase atunci cand sunt consumate ca parte a unei diete echilibrate.
Cum diminuam balonarea?
Perioadele lungi de inmuiere si gatit ajuta la prevenirea flatulentei pe care o manifesta unele persoane atunci cand mananca leguminoase.
Aceasta problema poate fi diminuata si prin adaugarea cimbrului, semintelor de fenicul, maghiranului sau a chimenului.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Sa mai si radem: bancuri leguminoase..
De ce maninca o blonda fasole simbata?
Ca sa poata face baie cu bule duminica.
- Ce face un tigan cu fasolea?
- O mananca dupa care isi umple butelia.
– Vai, dar cat ai slabit! Esti la dieta?
– Da, leguminoase: naut, linte, fasole si altele…
– Le fierbi sau le prajesti?
– Le sap.