Prazul apartine aceleiasi familii ca ceapa, arpagicul si usturoiul.
Arata ca o ceapa verde uriasa, dar au o aroma mult mai blanda, oarecum dulce si o textura mai cremoasa atunci cand sunt gatite.
Prazul este cultivat de obicei, dar soiurile salbatice, precum prazul salbatic din America de Nord - cunoscut si sub denumirea de rampe - castiga popularitate.
Rampele sunt populare deopotriva ca furaj si pentru bucatarii de top datorita aromei lor puternice, care este o incrucisare intre usturoi, solzi si praz cultivat comercial.
Toate soiurile de praz sunt hranitoare si se considera ca ofera o serie de beneficii pentru sanatate.
Prazul supranumit si "sparanghelul saracului" contine o multime de vitamine: A, B1, B2, B6, B9, E si C, precum si minerale: fier, calciu, potasiu, fosfor, magneziu si zinc.
Este recomandat pentru tratarea obezitatii in curele de slabire, pentru prevenirea celulitei, este un bun diuretic si laxativ.
De asemenea, prazul stimuleaza apetitul, decongestioneaza sistemul respirator si tonifica sistemul nervos.
Stiati ca: daca puneti la macerat in otet o frunza de praz timp de 24 de ore si aplicati ulterior partea umeda pe bataturi sau alte zone intarite ale pielii, acestea vor disparea ca prin minune?
Iata 10 beneficii pentru sanatate ale prazului
1. Contine o varietate de nutrienti
Prazul este dens de nutrienti, ceea ce inseamna ca sunt saraci in calorii, dar bogate in vitamine si minerale.
O portie de 100 de grame de praz fiert are doar 31 de calorii.
In acelasi timp, acestea sunt deosebit de bogate in carotenoizi cu provitamina A, inclusiv beta-caroten. Corpul tau transforma acesti carotenoizi in vitamina A, care este importanta pentru vederea, functia imunitara, reproducerea si comunicarea celulara.
De asemenea, sunt o sursa buna de vitamina K1, necesara coagularii sangelui si sanatatii inimii.
Intre timp, rampele salbatice sunt deosebit de bogate in vitamina C, care ajuta sanatatea imuna, repararea tesuturilor, absorbtia fierului si productia de colagen. De fapt, ofera aproximativ de doua ori mai multa vitamina C decat aceeasi cantitate de portocale.
Prazul este, de asemenea, o sursa buna de mangan, care poate ajuta la reducerea simptomelor sindromului premenstrual (PMS) si la promovarea sanatatii tiroidiene. Ba mai mult, acestea furnizeaza cantitati mici de cupru, vitamina B6, fier si folat.
2. Ambalate cu compusi vegetali benefici
Prazul este bogat in antioxidanti si compusi de sulf, in special kaempferol si alicina. Acestea sunt gandite pentru a va proteja corpul de boli.
3. Poate reduce inflamatia si promova sanatatea inimii
Prazul este aliu, o familie de legume care include ceapa si usturoi. Cateva studii leaga aliumurile cu un risc mai mic de boli cardiace si accident vascular cerebral.
Prazul contine compusi de plante sanatosi pentru inima, dovedit a reduce inflamatia, colesterolul, tensiunea arteriala, formarea cheagurilor de sange si riscul general de boli de inima.
4. Poate ajuta scaderea in greutate
La fel ca majoritatea legumelor, prazul poate favoriza scaderea in greutate.
La 31 de calorii 100 grame de praz gatit, aceasta leguma are foarte putine calorii pe portie.
Mai mult, prazul este o sursa buna de apa si fibre, care pot preveni foamea, promoveaza sentimentele de plinatate si va ajuta in mod natural sa mancati mai putin.
De asemenea, ofera fibre solubile, care formeaza un gel in intestin si sunt deosebit de eficiente la reducerea foamei si a apetitului.
In plus, cercetarea leaga in mod constant dietele bogate in legume la pierderea in greutate sau la cresterea in greutate redusa in timp. Adaugarea de praz sau rampe salbatice la dieta dvs. va poate stimula aportul general de legume, ceea ce poate creste acest efect.
5. Poate proteja impotriva anumitor tipuri de cancer
Prazul se mandreste cu o serie de compusi anti-cancer.
De exemplu, kaempferolul la praz este legat de un risc mai mic de boli cronice, in special de cancer. Cercetarile pe eprubeta arata ca kaempferolul poate lupta impotriva cancerului prin reducerea inflamatiei, uciderea celulelor canceroase si prevenirea raspandirii acestor celule.
6. Poate promova digestia sanatoasa
Prazul iti poate imbunatati digestia.
Prazul este o sursa buna de fibre solubile, care alimenteaza bacteriile benefice din intestinul tau. La randul lor, aceste bacterii reduc inflamatiile si promoveaza sanatatea digestiva.
Desi prazul nu este studiat la fel de riguros ca ceapa si usturoiul, cercetarile emergente sugereaza ca acesta poate oferi beneficii suplimentare.
7. Poate scadea nivelul glicemiei. S-a dovedit ca compusii de sulf din praz scad eficient nivelul glicemiei.
8. Poate proteja functia creierului. Acesti compusi de sulf va pot proteja creierul de declinul mental si de boli legate de varsta.
9. Poate combate infectiile. Cercetarile efectuate pe animale arata ca kaempferolul, care este prezent in praz, te poate proteja impotriva infectiilor bacteriene, virusului si a drojdiei.
10. Usor de adaugat la dieta ta
Prazul face un plus delicios, hranitor si versatil la orice dieta.
Pentru a le pregati, taiati radacinile pana unde se termina verde inchis, pastrand doar partile albe si verde deschis.
Apoi, feliati-le pe lungime si clatiti sub apa curenta, indepartand murdaria si nisipul care s-ar fi putut acumula intre straturile lor.
Prazul poate fi mancat crud, dar il puteti praji, inabusi, fierbe, etc.
Ele aduc un plus excelent la supe, mancaruri, tocanite, umpluturi de taco, salate, cartofi prajiti si mancaruri cu cartofi. Le puteti manca si pe cont propriu.
Puteti refrigera prazul crud timp de aproximativ o saptamana si cel gatit timp de aproximativ doua zile, la congelare maxim 6 luni.
Spre deosebire de prazul cultivat, rampele salbatice sunt incredibil de intepatoare. Doar o cantitate mica de rampe poate adauga o bucata de aroma puternica, asemanatoare usturoiului, in mancarea preferata.
Concluzia generala
Prazul si rampele salbatice se mandresc cu o varietate de nutrienti si compusi benefici care va pot imbunatati digestia, promoveaza pierderea in greutate, reduc inflamatiile, combate bolile de inima si combat cancerul.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Va recomand o reteta senzationala ce merita incercata:
Supa de praz, cartofi si broccoli
Supa noastra de praz si cartofi primeste un punct de diferenta prin adaugarea delicioasa de broccoli . O reteta rapida si sanatoasa pentru cina sau pranz, este de asemenea vegana si fara gluten , deci se adreseaza tuturor.
1.Adaugati un strop de ulei intr-o tigaie mare. Adaugati prazul cu un varf de sare si prajiti usor pana se inmoaie fara a colora
2.Taiati broccoli in flori si taiati fin tulpina. Adaugati acest lucru in tigaie impreuna cu cartoful feliat. Se tapeteaza cu apa sau cu ciorba de legume si se lasa sa fiarba timp de 30 de minute
3.Dupa ce broccoli si cartoful sunt foarte moi, transferati continutul tigaiei intr-un blender si blitz intr-o supa neteda. Gusta si condimenteaza cu sare, piper si o linie de otet sau suc de lamaie proaspata pentru a-l aduce la viata
4.Serviti fierbinte si garnisiti cu migdale prajite, arpagic si o picatura de ulei de masline extravirgin. Termina cu un varf de piper negru si serveste
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Ingredinte reteta supa de praz, cartofi si broccoli:
ulei vegetal, pentru prajit
250g de praz , feliat
200g cartofi , feliati bine
250 g broccoli , (1 cap mic)
600 ml apa sau rezerve vegetale
otet de vin alb sau suc de lamaie
sare
piper
Se garniseste cu:
1 mana de migdale , prajite si tocate aproximativ
ulei de masline extra virgin
1 mana de arpagic , tocat marunt