Ce stim despre pere?
Perele sunt fructe dulci, in forma de clopot, care se consuma din cele mai vechi timpuri, crocante sau moi.
Nu numai ca sunt delicioase, dar ofera si multe beneficii pentru sanatate sustinute de stiinta.
Iata 9 beneficii impresionante pentru sanatate ale perelor.
1. Foarte hranitoare
Perele vin in multe soiuri diferite. Perele Bartlett, Bosc si D'Anjou sunt printre cele mai populare, dar in jur de 100 de tipuri sunt cultivate in intreaga lume.
O para de dimensiuni medii (178 grame) furnizeaza urmatorii nutrienti:
Calorii: 101
Proteine: 1 gram
Carburi: 27 grame
Fibra: 6 grame
Vitamina C: 12% din valoarea zilnica (DV)
Vitamina K: 6% din DV
Potasiu: 4% din TV
Cupru: 16% din DV
Aceeasi portie ofera, de asemenea, cantitati mici de folat, provitamina A si niacina. Folatul si niacina sunt importante pentru functia celulara si pentru producerea de energie, in timp ce provitamina A sustine sanatatea pielii si vindecarea ranilor.
Perele sunt, de asemenea, o sursa bogata de minerale importante, precum cupru si potasiu. Cuprul joaca un rol in imunitate, metabolismul colesterolului si functia nervilor, in timp ce potasiul ajuta contractiile musculare si functia inimii.
Mai mult, aceste fructe sunt o sursa excelenta de antioxidanti polifenoli, care protejeaza impotriva deteriorarii oxidative. Asigurati-va ca mancati intreaga para, deoarece coaja are de pana la sase ori mai mult polifenoli decat carnea.
2. Pot promova sanatatea intestinelor
Perele sunt o sursa excelenta de fibre solubile si insolubile, esentiale pentru sanatatea digestiva. Aceste fibre ajuta la mentinerea regularitatii intestinului prin inmuierea si incarcarea scaunului.
O para de dimensiuni medii (178 grame) ambaleaza 6 grame de fibre - 22% din nevoile dvs. zilnice de fibre.
In plus, fibrele solubile alimenteaza bacteriile sanatoase din intestin. Ca atare, sunt considerati probiotice, care sunt asociate cu imbatranirea sanatoasa si imunitatea imbunatatita.
In special, fibra poate ajuta la ameliorarea constipatiei. Intr-un studiu de 4 saptamani, 80 de adulti cu aceasta afectiune au primit 24 de grame de pectina - felul de fibre gasite in fructe - pe zi. Au prezentat ameliorarea constipatiei si niveluri crescute de bacterii intestinale sanatoase.
Deoarece pielea de para contine o cantitate substantiala de fibre, cel mai bine este sa mananci acest fruct cu coaja.
3. Contin compusi vegetali benefici
Perele ofera numerosi compusi vegetali benefici, care ofera acestor fructe nuantele lor diferite.
Desi este necesara o cercetare specifica asupra antocianinelor din pere, numeroase studii privind populatia sugereaza ca un aport mare de alimente bogate in antocianine precum fructele de padure este asociat cu un risc redus de boli de inima.
Perele contin numerosi compusi vegetali benefici. Perele rosii pot proteja sanatatea inimii, in timp ce perele verzi pot promova sanatatea ochilor.
4. Au proprietati antiinflamatorii
Perele sunt o sursa bogata de flavonoide, care sunt antioxidanti care pot ajuta la reducerea inflamatiei si la protejarea impotriva anumitor boli.
5. Pot oferi efecte anticancerigene
Perele contin diversi compusi care pot prezenta proprietati anticanceroase. Spre exemplu, continutul lor de antocianina si acid cinamic s-a dovedit a lupta impotriva cancerului.
Cateva studii indica faptul ca dietele bogate in fructe, inclusiv perele, se pot proteja impotriva unor tipuri de cancer, inclusiv cele ale plamanului, stomacului si vezicii urinare.
Unele studii din populatie sugereaza ca fructele bogate in flavonoide precum perele pot proteja, de asemenea, impotriva cancerului de san si ovarian, facand din acest fruct o alegere deosebit de inteligenta pentru femei.
In timp consumul de fructe poate reduce riscul de cancer. Perele nu trebuie considerate un inlocuitor pentru tratamentul cancerului.
Perele - in special soiurile rosii - pot ajuta la scaderea riscului de diabet.
Un studiu amplu la peste 200.000 de oameni a descoperit ca consumul a 5 sau mai multe portii saptamanale de fructe bogate in antocianina precum perele rosii a fost asociat cu un risc mai mic cu 23% de diabet de tip 2.
Ba mai mult, fibra din pere incetineste digestia, oferind corpului tau mai mult timp pentru a se descompune si a absorbi carbohidratii. Acest lucru poate ajuta, de asemenea, la reglarea nivelului de zahar din sange, potential contribuind la prevenirea si controlul diabetului.
7. Poate stimula sanatatea inimii
Perele pot scadea riscul de boli de inima.
Antioxidantii lor procianidinici pot reduce rigiditatea tesutului cardiac, scad colesterolul LDL (rau) si pot creste colesterolul HDL (bun).
Coaja contine un antioxidant important numit quercetina, despre care se crede ca ar putea beneficia de sanatatea inimii prin scaderea inflamatiei si reducerea factorilor de risc ai bolilor cardiace, cum ar fi tensiunea arteriala ridicata si nivelul colesterolului.
Un studiu realizat la 40 de adulti cu sindrom metabolic, un grup de simptome care iti creste riscul de boala cardiaca, a constatat ca: consumul a 2 pere medii in fiecare zi timp de 12 saptamani a scazut factorii de risc de boala cardiaca, cum ar fi tensiunea arteriala ridicata si circumferinta taliei.
Perele sunt bogate in antioxidanti puternici, precum procianidine si quercetina, care pot stimula sanatatea inimii prin imbunatatirea tensiunii arteriale si a colesterolului. Mancarea perelor in mod regulat poate reduce, de asemenea, riscul de accident vascular cerebral.
Perele sunt sarace in calorii, bogate in apa si ambalate cu fibre. Aceasta combinatie le face sa fie o hrana favorabila pierderii in greutate, deoarece fibra si apa te pot ajuta sa te mentii plin.
Cand esti plin, esti mai putin predispus la a manca.
Intr-un studiu de 12 saptamani, 40 de adulti care au mancat 2 pere zilnic au pierdut pana la 1,7 inci (2,7 cm) din circumferinta taliei.
In plus, un studiu de 10 saptamani a descoperit ca femeile care au adaugat 3 pere pe zi la dieta lor obisnuita au pierdut in medie 1,9 kilograme (0,84 kg). Au vazut, de asemenea, imbunatatiri ale profilului lor lipidic, un marker al sanatatii inimii.
9. Usor de adaugat la dieta ta
Perele sunt disponibile pe tot parcursul anului si usor de gasit in majoritatea magazinelor alimentare.
Mancate intregi - cu o mana de nuci daca alegeti - fac o gustare minunata. De asemenea, este usor sa le adaugati in preparatele preferate, cum ar fi faina de ovaz, salate si smoothie-uri.
Metodele populare de gatit includ si prajirea. Perele completeaza in special puiul sau carnea de porc. De asemenea, se asorteaza frumos cu mirodenii precum scortisoara si nucsoara, branzeturi precum Gouda si brie si ingrediente precum lamaia si ciocolata.
Cu toate acestea, cand alegeti sa le mancati, nu uitati sa includeti coaja pentru a obtine cele mai multe substante nutritive.
Concluzia generala
Perele sunt un fruct de putere, ambaleaza fibre, vitamine si compusi vegetali benefici.
Se considera ca acesti nutrienti combat inflamatia, promoveaza sanatatea intestinelor si a inimii, protejeaza impotriva anumitor boli si chiar ajuta la pierderea in greutate.
Dar asigurati-va ca mancati coaja, deoarece acesta contine multi dintre nutrientii acestui fruct.
Degeaba mancati pere daca nu mancati coaja lor!
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Sa mai si radem:
Un taran era la munca campului, dadea cu coasa. Un vecin vine in fuga la el si ii spune:
– Hai repede acasa ca o murit soacra-ta!
La care taranul raspunde calm:
– Mai intai lucrul si dupa aceea distractia.
..........................................................................................
De ce vor taranii alegeri?
Romanii de la sate cer noi alegeri pentru ca li s-au terminat uleiul si faina…
........................................................................................
Capitanul unui vas era balbait.
Intr-o zi, capitanul zice:
- Rrrrrrrreeeeepeeeedeee! Om la la apa! Pana sa sara marinarii in apa, omul s-a inecat.
- Data viitoare cand capitanul zice ceva, propune un marinar, sarim direct in apa, sa castigam timp.
Peste cateva zile, capitanul zice:
- Rrrrr … Tot echipajul sare in apa.
- Ididiotitilor! tipa capitanul. Rrrrrrrrrreechichinul!