Fisticul aceste seminte comestibile ale arborelui Pistacia vera contin grasimi sanatoase si sunt o sursa buna de proteine, fibre si antioxidanti.
Mai mult, contin mai multi nutrienti esentiali si pot ajuta la pierderea in greutate si sanatatea inimii si a intestinului.
Interesant este ca oamenii consuma fistic inca din 7000 i.Hr. In zilele noastre, sunt foarte populare in multe feluri de mancare, inclusiv inghetata si deserturi.
Iata 9 beneficii pentru sanatate ale fisticului bazate pe dovezi.
1. Incarcat cu substante nutritive
Fisticul este foarte hranitor, cu o portie de 28 de grame de aproximativ 49 boabe de fistic continand urmatoarele:
Calorii: 159
Carburi: 8 grame
Fibra: 3 grame
Proteine: 6 grame
Grasime: 13 grame (90% sunt grasimi nesaturate)
Potasiu: 6% din aportul zilnic de referinta (RDI)
Fosfor: 11% din RDI
Vitamina B6: 28% din RDI
Tiamina: 21% din RDI
Cupru: 41% din RDI
Mangan: 15% din RDI
2. Bogat in antioxidanti
Acestea previn deteriorarea celulelor si joaca un rol cheie in reducerea riscului de boala, cum ar fi cancerul.
Fisticul contine mai multi antioxidanti decat majoritatea altor nuci si seminte. De fapt, numai nucile si nucile contin mai multe.
Intr-un studiu de 4 saptamani, participantii care au mancat fie una sau doua portii de fistic, pe zi, au avut un nivel mai mare de luteina si γ-tocoferol, comparativ cu participantii care nu au mancat fistic.
Dintre nuci, fisticul are cel mai mare continut de luteina si zeaxantina, ambii fiind antioxidanti foarte importanti pentru sanatatea ochilor
Acestea va protejeaza ochii de pagubele cauzate de lumina albastra si degenerarea maculara legata de varsta, o afectiune in care vederea voastra centrala este afectata sau pierduta.
Mai mult, doua dintre cele mai abundente grupuri de antioxidanti din fistic - polifenoli si tocoferoli - pot ajuta la protejarea impotriva cancerului si a bolilor de inima
Fisticul este printre cele mai bogate in antioxidanti din jur. Sunt bogate in luteina si zeaxantina, ambele promovand sanatatea ochilor.
3. Scazut in calorii, dar bogat in proteine
Fisticul contine mai putine calorii si mai multe proteine decat majoritatea altor nuci. De asemenea, continutul esential de aminoacizi este mai mare decat orice alta nuca.
4. Poate ajuta scaderea in greutate
In ciuda faptului ca sunt un aliment dens din punct de vedere energetic, nuci sunt unul dintre cele mai favorabile pierderi in greutate.
In timp ce putine studii au analizat efectele fisticului asupra greutatii, cele care exista sunt promitatoare.
Fisticul este bogat in fibre si proteine, ambele cresc sentimentele de plenitudine si te ajuta sa mananci mai putin.
Intr-un program de pierdere in greutate de 12 saptamani, cei care au mancat 1,9 uncii (53 grame) de fistic pe zi, ca o gustare dupa-amiaza, au avut de doua ori reducerea indicelui de masa corporala, comparativ cu cei care au mancat 2 uncii (56 grame) de covrigi pe zi .
Mai mult, un alt studiu de 24 de saptamani la indivizii cu greutate in exces a aratat ca cei care au consumat 20% din calorii din fistic au pierdut cu 1,5 cm mai mult din talia lor decat cei care nu au mancat fistic.
Un factor care poate contribui la proprietatile de pierdere in greutate a fisticului este acela ca continutul lor de grasime ar putea sa nu fie complet absorbit.
5. Promovati bacteriile intestinale sanatoase
Fisticul este bogat in fibre, cu o portie continand 3 grame.
Fibrele se deplaseaza prin sistemul digestiv in cea mai mare parte nedigestate, iar unele tipuri de fibre sunt digerate de bacteriile bune din intestinul dvs., actionand ca prebiotice.
S-a dovedit ca consumul de fistic a crescut numarul de bacterii producatoare de butirat in intestin intr-o masura mai mare decat consumul de migdale
6. Poate scadea colesterolul si tensiunea arteriala
Fisticul poate reduce riscul de boli cardiace in diverse moduri.
Pe langa faptul ca este bogat in antioxidanti, fisticul poate scadea colesterolul din sange si poate imbunatati tensiunea arteriala, scazand astfel riscul de boli de inima.
De fapt, mai multe studii au demonstrat efectele de scadere a colesterolului fisticului.
Multe studii asupra fisticului si lipidelor din sange sunt efectuate prin inlocuirea unei parti de calorii intr-o dieta cu fistic. Pana la 67% din aceste studii au aratat reduceri ale colesterolului total si LDL (rau) si cresteri ale colesterolului HDL (bun).
Mai mult decat atat, fisticul pare sa scada tensiunea arteriala mai mult decat alte nuci.
O revizuire a 21 de studii a descoperit ca consumul de fistic a redus limita superioara a tensiunii arteriale cu 1,82 mm / Hg si limita inferioara cu 0,8 mm / Hg.
7. Poate promova sanatatea vaselor de sange
Endoteliul este captuseala interioara a vaselor de sange.
Este important sa functioneze corect, deoarece disfunctia endoteliala este un factor de risc pentru bolile de inima.
Vasodilatatia este largirea sau dilatarea vaselor de sange. Disfunctia endoteliala se caracterizeaza printr-o vasodilatatie redusa, care scade fluxul sanguin.
Oxidul nitric este un compus care joaca un rol important in vasodilatatie. Acesta provoaca dilatarea vaselor de sange semnaland celulele netede din endoteliu pentru a se relaxa.
Fisticul este o mare sursa de aminoacid L-arginina, care este transformat in oxid nitric din organism. Prin urmare, aceste nuci minuscule pot juca un rol important in promovarea sanatatii vaselor de sange.
Intr-un studiu, barbatii cu disfunctie erectila au inregistrat o imbunatatire de 50% a parametrilor functiei erectile dupa ce au consumat 100 de grame de fistic pe zi timp de 3 saptamani.
Acestea fiind spuse, o portie de 100 de grame de fistic este destul de mare, continand aproximativ 557 de calorii.
8. Poate ajuta scaderea glicemiei
In ciuda faptului ca au un continut mai mare de carbohidrati decat majoritatea nucilor, fisticul are un indice glicemic scazut, ceea ce inseamna ca nu provoaca cresteri mari de zahar din sange.
Poate ca nu este surprinzator, studiile au aratat ca consumul de fistic poate ajuta la promovarea nivelului glicemic corect.
9. Delicios si distractiv de mancat
Pe langa faptul ca este o gustare minunata, fisticul poate fi folosit la coacere si gatit, adaugand o culoare verde sau violet la diverse feluri de mancare.
Concluzia generala
Fisticul este o sursa excelenta de grasimi sanatoase, fibre, proteine, antioxidanti si diverse substante nutritive, inclusiv vitamina B6 si tiamina.
Efectele lor asupra sanatatii pot include beneficii de pierdere in greutate, scaderea colesterolului si a zaharului din sange si imbunatatirea sanatatii intestinelor, ochilor si vaselor de sange.
Ba mai mult, sunt delicioase, versatile si distractive de mancat. Pentru majoritatea oamenilor, fisticul in dieta lor este o modalitate excelenta de a imbunatati sanatatea general dar atentie mancate cu masura, 50 de grame pe zi sunt suficiente pentru mentinerea sanatatii.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Sa mai si zambim la pro verbe:
Vulpea cand nu ajunge la struguri nici like nu mai da!
De sezon: au inceput sa iasa cotoharlele in pantaloni mai scurti decat fundul!
Ai încredere în Dumnezeu, dar încuie-ti masina!