Ouale trebuie refrigerate?
Este posibil sa va intrebati despre cel mai bun mod de a pastra ouale.
Acest articol va spune daca ouale trebuie sa fie refrigerate.
Mic istoric despre Salmonella.
Salmonella este un tip de bacterie care traieste in intestinele multor animale cu sange cald. Este perfect sigur atunci cand este cuprins in tractul intestinal al animalului, dar poate provoca boli grave daca intra in aprovizionarea cu alimente.
Infectiile cu Salmonella pot provoca simptome neplacute precum varsaturi si diaree si sunt deosebit de periculoase - chiar fatale - pentru adultii in varsta, copii si cei cu sistem imunitar compromis.
Surse comune de focare de Salmonella sunt varza de lucerna, unt de arahide, pui si oua. In anii ’70 -’80, ouale au fost stabilite responsabile pentru 77% din focarele de Salmonella .
Acest lucru a determinat eforturi pentru imbunatatirea sigurantei oualor. De atunci, ratele de infectie au scazut, desi apar inca focare de Salmonella .
Un ou poate fi contaminat cu Salmonella fie extern, daca bacteriile patrund in coaja oualor, sau intern daca gaina in sine a transportat Salmonella si bacteriile au fost transferate in ou inainte de formarea cochiliei.
Manipularea, depozitarea si gatirea sunt esentiale pentru prevenirea focarelor de Salmonella de la oua contaminate.
De exemplu, stocarea oualor sub 40 ° opreste cresterea Salmonella , iar gatirea oualor la cel putin 71 ° C ucide orice bacterie prezenta.
Deoarece tratamentul cu Salmonella variaza in functie de tara - asa cum este detaliat mai jos - ouale frigorifice pot fi necesare in unele regiuni, dar nu in altele.
In Statele Unite, Salmonella este tratata mai ales extern.
Inainte de a fi vandute ouale, acestea sunt supuse unui proces de sterilizare. Sunt spalate in apa calda si sapun si pulverizate cu un dezinfectant, care ucide orice bacterie de pe coaja.
O mana de alte natiuni, inclusiv Australia, Japonia si tarile scandinave, trateaza ouale la fel.
Aceasta metoda este extrem de eficienta pentru a ucide bacteriile gasite pe cojile de oua. Cu toate acestea, nu face nimic pentru a ucide bacteriile care pot fi deja prezente in interiorul oului - ceea ce este adesea ceea ce ii face pe oameni bolnavi.
Dar atentie! Procesul de spalare poate elimina, de asemenea, cuticula oului, care este un strat subtire pe coaja de oua care ajuta la protejarea acestuia.
Daca cuticula este indepartata, orice bacterii care intra in contact cu ovulul dupa sterilizare vor putea mai usor sa patrunda in coaja si sa contamineze continutul oului.
In timp ce refrigerarea nu omoara bacteriile, va reduce riscul de imbolnavire prin limitarea numarului de bacterii. De asemenea, impiedica bacteriile sa patrunda in coaja oualor.
Cu toate acestea, exista un alt motiv important pentru care ouale trebuie sa fie refrigerate .
Pentru a mentine bacteriile la minimum, Food and Drug Administration (FDA) solicita ca ouale vandute in comert sa fie depozitate si transportate sub 7 ° C.
Dupa ce ouale au fost refrigerate, trebuie pastrate la frigider pentru a preveni formarea condensului pe coaja daca se incalzesc. Aceasta umiditate faciliteaza patrunderea bacteriilor in coaja.
Astfel, orice oua produse comercial trebuie pastrate la frigider.
Refrigerare inutila in Europa?!
Multe tari europene nu-si refrigereaza ouale, chiar daca au experimentat aceeasi epidemie de Salmonella in anii '80.
In timp ce Statele Unite au pus in aplicare reglementari pentru spalarea si refrigerarea oualor, multe tari europene au imbunatatit canalizarea si gainile vaccinate impotriva Salmonella pentru a preveni infectia in primul rand.
De exemplu, dupa ce un program din Regatul Unit a vaccinat toate gainile ouatoare impotriva tulpinii cele mai frecvente ale acestei bacterii, numarul de cazuri de Salmonella din tara a scazut la nivelul cel mai scazut din ultimile decenii.
Spre deosebire de Statele Unite, spalarea si dezinfectarea oualor este ilegala in Uniunea Europeana. Cu toate acestea, Suedia si Olanda fac exceptii.
In timp ce acest lucru poate parea nesanatos pentru americani, cuticula si coaja oualor sunt lasate nedeteriorate functionand ca un strat de aparare impotriva bacteriilor.
Pe langa cuticule, albusurile au, de asemenea, aparare naturala impotriva bacteriilor, care pot ajuta la protejarea oului pana la trei saptamani.
Prin urmare, este considerat inutil sa refrigeram ouale in mare parte din Europa.
De fapt, Uniunea Europeana recomanda ca ouale sa fie pastrate la rece - dar nu la frigider - in supermarketuri pentru a le impiedica sa se incalzeasca si sa formeze condens in timpul calatoriei dvs. acasa.
Chiar daca este posibil sa nu aveti nevoie sa va refrigerati ouale, este posibil sa doriti sa faceti acest lucru in functie de locatia dvs.
In timp ce refrigerarea are unele avantaje, are si dezavantaje. Mai jos sunt avantajele pro si contra refrigerare pentru oua.
Pro: Refrigerarea poate dubla durata de viata a unui ou
Depozitarea oualor la frigider este cea mai buna metoda de a tine bacteriile sub control.
Ca bonus suplimentar, mentine si ouale mai proaspete mult mai mult decat pastrarea lor la temperatura camerei.
In timp ce un ou proaspat pastrat la temperatura camerei va incepe sa scada calitatea dupa cateva zile si va trebui utilizat in 1-2 saptamani, ouale pastrate la frigider vor mentine calitatea si prospetimea cel putin de doua ori.
Contra: Ouale pot absorbi arome in frigider
Ouale pot absorbi mirosurile si aromele din alte alimente din frigiderul dvs., cum ar fi ceapa proaspat taiata.
Cu toate acestea, depozitarea oualor in cutie si sigilarea alimentelor cu mirosuri puternice in recipiente etanse pot preveni aceasta aparitie.
Contra: Ouale nu trebuie depozitate in usa frigiderului
Multi oameni isi tin ouale in usa frigiderului.
Cu toate acestea, acest lucru le poate supune fluctuatiilor de temperatura de fiecare data cand deschideti frigiderul, ceea ce ar putea incuraja cresterea bacteriilor si poate afecta membranele de protectie ale oualor.
Concluzia finala
Refrigerarea este cea mai sigura cale de urmat. Tineti ouale in frigider ambalate si nu pe usa frigiderului si consumati-le in maxim 30 de zile.
Altfel nu uitati 7 zile este termenul sigur de consum pentru un ou care nu este tinut la frigider.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Sa mai si radem:
Tanara nevasta fierbe oua pentru cina. Sotul o intreaba:
– De ce ouale astea sunt atat de tari. Cat timp le-ai fiert?
– Pai, … 30 de minute!
– Cum 30 de minute? Ouale se fierb 5 minute!
– Da, dar erau 6 oua!!!
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
In curtea taraneasca o gaina a ouat un ou de jumatate de kilogram.
- Cum ai reusit? o intreaba celelalte gaini.
- Secret de familie!
- Proiecte de viitor?
- Voi oua un ou de un kilogram!
Il intreaba si pe cocos cum au reusit.
- Secret de familie, raspunde cocosul.
- Si aveti proiecte?
- Sa pocesc mutra strutului!
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
„Doi politisti se intalnesc:
– Ma, se apropie Pastele, ti-am cumparat un ou Kinder.
Se intalnesc si a doua zi: – Ce zici, ti-a placut oul?
– Ciocolata era excelenta, dar capsula am inghitit-o cam greu!“.