X

Logheaza-te

Ti-ai uitat parola? Conectează-mă

Client nou? Creati-va cont

X

Seminte de susan beneficii surprinzatoare

Seminte de susan beneficii surprinzatoare
Tahini este o pasta obtinuta din seminte de susan macinate. Are o aroma usoara, de nuca.
Este cel mai cunoscut ingredient din humus, dar utilizat pe scara larga in multe preparate din intreaga lume, in special in bucataria mediteraneana si asiatica.
In afara de utilizarile culinare, tahini ofera mai multe beneficii pentru sanatate.
Iata 9 beneficii pentru sanatate ale pastei din seminte de susan (tahini) si a semintelor
1. Foarte hranitoare
Tahini este plin de grasimi sanatoase, vitamine si minerale. De fapt, doar 1 lingura (15 grame) ofera mai mult de 10% din valoarea zilnica (DV) pentru unii nutrienti.
O lingura (15 grame) de seminte de susan contine urmatoarele:
Calorii:  90 calorii
Proteine:  3 grame
Grasime:  8 grame
Carburi:  3 grame
Fibra:  1 gram
Tiamina:  13% din DV
Vitamina B6:  11% din DV
Fosfor:  11% din DV
Mangan:  11% din DV
Tahini contine o varietate de vitamine si minerale. Este, de asemenea, bogat in grasimi anti-inflamatorii mononesaturate.
2. Bogat in antioxidanti
Tahini contine antioxidanti numiti lignani, care ajuta la prevenirea deteriorarii radicalilor liberi din corpul dvs. si va pot reduce riscul de boala..
Tahini este deosebit de ridicat in sesaminul de lignan, un compus care a demonstrat potential antioxidant promitator in unele studii pe eprubete si animale. De exemplu, va poate reduce riscul de cancer si va poate proteja ficatul de deteriorarea radicalilor liberi.
3. Poate scadea riscul de boli
Consumul de seminte de susan poate scadea riscul anumitor afectiuni, cum ar fi diabetul de tip 2 si bolile de inima. Daca faceti acest lucru, va pot reduce si factorii de risc pentru boli de inima, inclusiv nivelul ridicat de colesterol si trigliceride.
Un studiu realizat la 50 de persoane cu artroza la genunchi a constatat ca cei care au consumat 3 linguri (40 de grame) de seminte de susan zilnic au redus semnificativ nivelul de colesterol, comparativ cu un grup placebo.
Un alt studiu de 6 saptamani la 41 de persoane cu diabet de tip 2 a descoperit ca cei care au inlocuit o parte din micul dejun cu 2 linguri (28 de grame) de tahini au avut un nivel semnificativ mai scazut al trigliceridelor, comparativ cu un grup de control.
4. Poate avea proprietati antibacteriene
Tahini si semintele de susan pot avea proprietati antibacteriene datorita antioxidantilor puternici pe care ii contin.
De fapt, in unele tari din Europa Centrala si Orientul Mijlociu, uleiul de susan este folosit ca remediu casnic pentru ranile de picior asociate cu diabetul.
Intr-un studiu privind capacitatea antibacteriana a extractului de seminte de susan, cercetatorii au descoperit ca este eficient impotriva a 77% din probele bacteriene rezistente la medicamentele  testate.
Mai mult, un studiu la sobolani a observat ca uleiul de susan a ajutat la vindecarea ranilor. Cercetatorii au atribuit acest lucru grasimilor si antioxidantilor din ulei.
Cu toate acestea, acesta este un domeniu de cercetare in curs de dezvoltare si sunt necesare mai multe studii umane.
5. Contine compusi antiinflamatori
Unii compusi din tahini sunt puternic antiinflamatori.
Desi inflamatia pe termen scurt este un raspuns sanatos si normal la vatamare, inflamatia cronica va poate dauna sanatatii.
Studiile efectuate la animale au descoperit ca sesamina si alti antioxidanti din seminte de susan pot usura inflamatia si durerea legata de leziuni, boli pulmonare si artrita reumatoida.
Susanul a fost, de asemenea, studiat la animale ca un potential tratament pentru astm, o afectiune caracterizata prin inflamatia cailor respiratorii.
Este important sa ne amintim ca cea mai mare parte a acestei cercetari a fost efectuata la animale folosind antioxidanti concentrati din seminte de susan - nu tahini in sine.
Tahini contine acesti antioxidanti puternici, dar in cantitati mult mai mici. In plus, este nevoie de mai multe cercetari pentru a intelege pe deplin modul in care semintele de susan afecteaza inflamatia la om.
6. Poate consolida sistemul nervos central
Tahini contine compusi care pot imbunatati sanatatea creierului si va pot reduce riscul de a dezvolta boli neurodegenerative precum dementa.
In studiile pe eprubeta, sa aratat ca: componentele semintelor de susan protejeaza creierul uman si celulele nervoase de deteriorarea radicalilor liberi.
Antioxidantii semintelor de susan pot traversa bariera sange-creier, ceea ce inseamna ca va pot parasi fluxul sanguin si va pot afecta in mod direct creierul si sistemul nervos central.
Un studiu realizat pe animale sugereaza ca antioxidantii din susan pot ajuta, de asemenea, la prevenirea formarii de placi beta-amiloide in creier, caracteristica bolii Alzheimer.
In plus, un studiu de sobolan a descoperit ca antioxidantii din seminte de atenuare atenueaza efectele nocive ale toxicitatii aluminiului in creier.
7. Poate oferi efecte anticancerigene
Semintele de susan sunt, de asemenea, cercetate pentru efectele lor anticanceroase potentiale.
Unele studii pe epruveta au aratat ca antioxidantii din seminte de susan promoveaza moartea celulelor canceroase de colon, plamani, ficat si san.
Sesamin si sesamol - cei doi antioxidanti majori din semintele de susan - au fost studiati pe larg pentru potentialul lor anticancerigen.
Ambele pot promova moartea celulelor canceroase si pot incetini rata cresterii tumorii. In plus, se crede ca va protejeaza corpul de deteriorarea radicalilor liberi, ceea ce va poate reduce riscul de cancer.
8. Ajuta la protejarea functiei ficatului si a rinichilor
Tahini contine compusi care va pot ajuta sa va protejati ficatul si rinichii de leziuni. Aceste organe sunt responsabile de eliminarea toxinelor si a deseurilor din corpul tau.
Un studiu realizat pe 46 de persoane cu diabet zaharat de tip 2 a constatat ca cei care au consumat ulei de susan timp de 90 de zile au avut o functie imbunatatita a rinichilor si a ficatului, comparativ cu un grup de control.
In plus, un studiu pe eprubeta a observat ca extractul de seminte de susan proteja celulele hepatice de sobolan de un metal toxic numit vanadiu.
Mai mult, un studiu pe rozatoare a descoperit ca: consumul de seminte de susan a promovat o functie hepatica mai buna. A crescut arderea grasimilor si a scazut productia de grasime in ficat, reducand astfel riscul de boli ale ficatului gras.
9. Usor de adaugat la dieta ta
Tahini este usor de adaugat la dieta ta. Il puteti achizitiona online si de la majoritatea magazinelor alimentare.
Cum se face tahini
A face tahini este simplu. Ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
2 cani (284 grame) de seminte de susan decojite
1-2 linguri de ulei cu gust usor, cum ar fi avocado sau ulei de masline
Mod de preparare
1.Intr-o cratita mare si uscata, prajiti semintele de susan la foc mediu, pana cand sunt aurii si parfumate. Se scoate de pe foc si se lasa sa se raceasca.
2.Intr-un procesor alimentar, macinam semintele de susan. Se scurge incet in ulei pana cand pasta atinge consistenta dorita.
Recomandarile variaza pentru cat timp puteti pastra tahini proaspete, dar majoritatea site-urilor web sustin ca poate fi pastrat in siguranta in frigider pana la o luna. Uleiurile naturale de tipul  acesta se pot separa in timpul depozitarii, dar acest lucru poate fi usor fixat prin agitarea tahini inainte de a-l folosi.
Unele cercetari indica faptul ca prajirea semintelor de susan creste beneficiile lor nutritive.
Concluzia generala
Tahini este o modalitate gustoasa de a adauga antioxidanti puternici si grasimi sanatoase in dieta dvs., precum si mai multe vitamine si minerale.
Are proprietati antioxidante si antiinflamatorii, iar beneficiile sale pentru sanatate pot include reducerea factorilor de risc pentru bolile de inima si protejarea sanatatii creierului.
De asemenea, este foarte usor de facut acasa folosind doar doua ingrediente.
In general, tahini este un plus simplu, sanatos si aromat la dieta ta.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Sa mai si radem:
Prostul cand a urcat o treapta mai sus ca tine te scuipa-n cap. Dar e tot prost, uita ca tu tii de scara!
……………………………………………………………………………………..
Un politist gaseste un pusti la colt de strada vanzand ceva in gramajoare mici.
Il intreaba pe pusti cu un aer sever:
– Ma, ce faci tu aici?
– Vand samburi de mar domnule!
– Si la ce sunt buni astia?
– Fac minte domnule!
– Bine da-mi si mie de 2 lei.
Ia samburii si pleaca mestecand cei cativa samburi pe care i-a dat baiatul. La un moment dat se opreste si se intoarce la baiat luandu-l la rost:
– Ma smechere, cu 2 lei cumparam un kg de mere si aveam mai multi samburi.
– Vezi nene, nici nu ai mancat bine samburii si ti-a si venit mintea!
……………………………………………………………………………………..
 

Pungi de grasime in jurul ochilor numite xantelasme. Cum remediem problema?

Ne trezim cu niste pungi de grasime in jurul ochilor numite xantelasme. Cum remediem problema?

Ceasul biologic

Ceasul biologic al Ch"i-ului este una dintre cele mai simple modalitati de a constata dizarmoniile organelor vitale

Ghidul sanatatii depline

Ghidul sanatatii depline bazat pe 15 intrebari esentiale care reprezinta cheia cu care descui codurile fixe ale constitutiei noastre

Lista verde indice glicemic sub 20

Lista verde alimente cu indice glicemic sub 20

Lista galbena alimente cu indice glicemic sub 55

Lista galbena alimente cu indice glicemic sub 55

Ghid refacere articulatii garantat suta la 100

Refacerea articulațiilor garantat prin terapii naturiste

Crema varice Hirudinaria

 Oferta speciala crema varice Hirudinaria      

Perna cu sare terapeutică Himalaya

Descoperă confortul și vindecarea cu Perna  cu Sare Terapeutică Himalaya  

Povestea cremei de varice Hirudinaria

Povestea cremei de varice Hirudinaria sau cum putem face un picior frumos

Povestea L-carnitinei sau cum slabesti natural

Povestea L-carnitinei sau cum slabesti natural

Antioxidanti top 300 partea a III a

Antioxidanti top 300 partea a III a

Antioxidanti Top 300 partea a doua

Antioxidanti Top 300 partea a doua

Logo firma

Magazin blog cu produse naturiste, noutati si tratamente naturiste numai din categoria foarte bune

Social Media
Metode de plata

Copyright Foarte bune © 2024 Toate drepturile rezervate. Creare magazine online by ITeXclusiv.ro

Acest website utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a oferi o experienta de navigare cat mai buna. Prin continuarea navigarii, esti de acord cu Politica de Cookie

Alegeți tipul de module cookie pe care le acceptați

Cookie-urile strict necesare

Aceste cookie-uri sunt necesare pentru ca site-ul să functioneze corect și nu pot fi oprite. Aceste module cookie sunt setate numai ca răspuns la acțiunile efectuate de tine, cum ar fi limba, moneda, sesiunea de conectare, preferințele de confidențialitate. Poti seta browserul să blocheze aceste module cookie, dar site-ul nostru ar putea să nu funcționeze corect.

Statistici si analize

Aceste cookie-uri ne permit să măsuram traficul vizitatorilor și să vedem sursele de trafic prin colectarea de informații în seturi de date. De asemenea, ne ajută să înțelegem ce produse și acțiuni sunt mai populare decât altele.

Marketing și Retargeting

Aceste cookie-uri sunt de obicei stabilite de partenerii noștri de marketing și de publicitate. Acestea pot fi utilizate de aceștia pentru a-ți crea un profil de interes și apoi să iți afișeze anunțuri relevante. Dacă nu permiți aceste cookie-uri, nu vei experimenta anunțuri direcționate pentru interesele tale.

whatsapp