Otetul de vin rosu se face prin fermentarea unei surse de carbohidrati in alcool. Bacteria Acetobacter transforma apoi alcoolul in acid acetic, ceea ce le ofera otetelor aromele puternice.
Otetul de vin rosu se prepara prin fermentarea vinului rosu, apoi limpezirea si imbutelierea acestuia. Adesea imbatraneste inainte de imbuteliere pentru a reduce intensitatea aromei.
Multi oameni se bucura de utilizarea otetului de vin rosu in retete, desi poate avea si alte utilizari casnice.
1. Poate scadea nivelul glicemiei
Acidul acetic din otetul de vin rosu si alte oteturi poate ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange.
Pare sa incetineasca digestia glucidelor si sa iti creasca absorbtia de glucoza, un tip de zahar, ceea ce duce la reducerea glicemiei in sange.
Un studiu realizat la adulti cu rezistenta la insulina a constatat ca consumul a 2 linguri (30 ml) de otet inainte de o masa bogata in carbohidrati a scazut glicemia cu 64% si a crescut sensibilitatea la insulina cu 34%, comparativ cu un grup placebo.
Cand este folosit pentru prepararea anumitor preparate, otetul de vin rosu poate scadea indicele glicemic al acestor alimente (GI). GI este un sistem de clasament care puncteaza cat de mult un aliment creste glicemia.
Un studiu a mentionat ca inlocuirea castravetilor cu muraturi facute cu otet a scazut GI-ul unei mese cu peste 30%. Un alt studiu a demonstrat ca adaugarea de otet sau alimente murate facute cu otet la orez a scazut GI-ul mesei cu 20–35%.
2. Poate proteja pielea
Otetul de vin rosu se mandreste cu antioxidanti care pot combate infectiile bacteriene si afectarea pielii. Este vorba in principal de antocianine - pigmenti care dau fructelor si legumelor culorile albastre, rosii si violet.
Otetele facute cu Cabernet Sauvignon tind sa ofere cel mai mult, furnizand pana la 20 de compusi antocianici.
Otetul de vin rosu contine, de asemenea, resveratrol, un antioxidant care poate lupta impotriva cancerului de piele, cum ar fi melanomul.
De exemplu, un studiu pe eprubeta a descoperit ca resveratrol a ucis celulele canceroase ale pielii si a incetinit semnificativ cresterea celulelor canceroase noi.
In plus, acidul acetic din otetul de vin rosu poate combate infectiile pielii. De fapt, acidul acetic a fost utilizat medicamentos de peste 6.000 de ani pentru a trata ranile si infectiile toracice, ale urechii si ale tractului urinar.
Intr-un studiu pe eprubeta, acidul acetic a impiedicat cresterea bacteriilor, cum ar fi Acinetobacter baumannii , care cauzeaza in mod obisnuit infectii la pacientii cu arsura.
Orice tip de otet trebuie diluat cu apa inainte de a fi aplicat pe pielea dvs. pentru a-i reduce aciditatea, deoarece otetul nediluat poate provoca iritatii semnificative sau chiar arsuri.
3. Poate ajuta scaderea in greutate
Acidul acetic din otetul de vin rosu poate sustine pierderea in greutate.
S-a dovedit ca acidul acetic reduce stocarea grasimilor, creste arderea grasimilor si reduce pofta de mancare.
4. Contine antioxidanti puternici
Vinul rosu, ingredientul primar in otetul de vin rosu, contine antioxidanti puternici polifenoli, inclusiv resveratrol. Vinul rosu contine si pigmenti antioxidanti numiti antocianini.
Antioxidantii previn deteriorarea celulara cauzata de molecule cunoscute sub numele de radicali liberi, care altfel pot duce la boli cronice precum cancerul, diabetul si bolile de inima.
5. Poate stimula sanatatea inimii
Otetul de vin rosu va poate imbunatati sanatatea inimii.
Acidul acetic si resveratrolul dvs. pot ajuta la prevenirea cheagurilor de sange si a scaderii colesterolului, inflamatiei si tensiunii arteriale.
Desi majoritatea studiilor examineaza vinul rosu, otetul sau contine aceiasi antioxidanti - doar in cantitati mult mai mici.
Polifenolii ca resveratrolul in otetul de vin rosu va relaxeaza vasele de sange si cresc cantitatea de calciu din celulele dvs., ceea ce imbunatateste circulatia si scade tensiunea arteriala.
Acidul acetic poate avea efecte similare. Studiile pe rozatoare indica faptul ca acidul acetic scade tensiunea arteriala prin cresterea absorbtiei de calciu si modificarea hormonilor care controleaza tensiunea arteriala, precum si echilibrul de fluide si electroliti.
Un studiu a relevat faptul ca sobolanii alimentati cu acid acetic sau otet au experimentat o reducere semnificativa a tensiunii arteriale in comparatie cu sobolanii alimentati doar cu apa.
Mai mult, atat acidul acetic, cat si resveratrolul pot scadea trigliceridele si colesterolul, ale caror niveluri ridicate sunt potentiali factori de risc pentru boli de inima.
S-a dovedit ca acidul acetic scade colesterolul total si trigliceridele la sobolani.
6. Incredibil de versatil
Otetul de vin rosu este utilizat pe scara larga in gatit, dar poate avea si alte aplicatii.
Este adesea un ingredient in pansamentele pentru salate, marinate si reduceri. Otetul de vin rosu se asorteaza bine cu alimente abundente precum carnea de porc, carnea de vita si legumele.
In timp ce otetul alb este adesea rezervat pentru curatarea gospodariei, otetul de vin rosu poate fi folosit pentru ingrijirea personala.
De exemplu, puteti dilua otetul de vin rosu cu apa intr-un raport 1: 2 si sa il utilizati pentru curatare facial.
In plus, adaugarea a 2-3 linguri (30–45 ml) de otet de vin rosu in baie impreuna cu sare Epsom si lavanda va pot calma pielea. Unii oameni, de asemenea, considera ca otetul de vin rosu diluat ajuta la vindecarea arsurilor solare usoare.
Otetul de vin rosu poate avea cateva dezavantaje.
S-a demonstrat: consumul zilnic de-a lungul mai multor ani creste riscul de efecte negative.
De exemplu, daca bei prea mult otet poti agrava simptomele digestive, cum ar fi greata, indigestie si arsuri la stomac. De asemenea, poti afecta anumite tensiuni arteriale si medicamente cardiace prin scaderea nivelului de potasiu, care poate reduce si mai mult tensiunea arteriala.
In plus, solutiile acide precum otetul pot deteriora smaltul dintilor, asa ca asigurati-va ca va clatiti gura cu apa dupa ce va bucurati de alimente sau bauturi care contin otet.
Concluzia generala
Otetul de vin rosu are o serie de beneficii, inclusiv nivelul mai scazut de zahar din sange, tensiunea arteriala si colesterolul. Deoarece provine din vinul rosu, se mandreste si cu o serie de antioxidanti.
Bautul sau utilizarea acestui otet cu moderatie este sigur, dar poate fi daunator daca este luat in exces sau alaturi de anumite medicamente.
Daca sunteti curiosi despre acest ingredient versatil si placut, il puteti cumpara cu usurinta in magazinul local sau online.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Sa mai si radem:
Cu ce va spalati pe cap?
Cu otet
De ce?!?!?
De mere
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Un barbat intra intr-un restaurant, iar chelnerul se apropie pentru a-i lua comanda. Clientul arata catre cea mai apropiata masa si ii spune chelnerului:
- Vreau si eu ce mananca domnul de acolo.
Dupa cateva minute, apare si chelnerul, cu un ochi vanat:
- Imi pare rau, dar nu m-a lasat sa-i iau farfuria.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Si o vorba de duh:
”Oamenii sunt ca vinurile. Cu timpul, fie devin din ce in ce mai buni, fie se transforma in otet.„
Papa Ioan al XXIII-lea