Laptele de migdale este bun sau rau?
Odata cu cresterea dietelor pe baza de plante si a sensibilitatilor lactate, multe persoane cauta o alternativa la laptele de vaca.
Laptele de migdale este unul dintre cele mai vandute lapte pe baza de plante datorita texturii si aromelor sale bogate.
Cu toate acestea, din moment ce este o bautura procesata, este posibil sa va intrebati daca este o optiune hranitoare si sigura?
Acest articol trece in revista laptele de migdale si daca este bun sau rau pentru sanatatea ta.
Ce este laptele de migdale?
Laptele de migdale este facut din migdale macinate si apa, dar poate include si alte ingrediente in functie de tip.
In timpul procesarii, migdalele si apa se amesteca si apoi se strecoara pentru a indeparta pulpa. Aceasta lasa un lichid neted.
In cele mai multe cazuri in laptele de migdale, agentii de ingrosare, conservantii si aromele sunt de obicei adaugate pentru a imbunatati aroma, textura si termenul de valabilitate.
Laptele de migdale este in mod natural fara lactate, ceea ce inseamna ca este potrivit pentru vegani, precum si pentru persoanele cu alergie la lactate sau intoleranta la lactoza.
Totusi, ar trebui sa o evitati daca sunteti alergic la nuci de cocos.
Nutritia laptelui de migdale
Cu doar 39 de calorii pe cana (240 ml), laptele de migdale este foarte scazut in calorii in comparatie cu laptele de vaca si alte bauturi pe baza de plante. De asemenea, contine diverse substante nutritive.
O cana (240 ml) de lapte de migdale furnizeaza:
Calorii: 39
Grasime: 3 grame
Proteine: 1 gram
Carbohidrati: 3,5 grame
Fibre: 0,5 grame
Calciu: 24% din valoarea zilnica (DV)
Potasiu: 4% din TV
Vitamina D: 18% din DV
Vitamina E: 110% din DV
Laptele de migdale este o sursa excelenta si naturala de vitamina E, este un antioxidant solubil in grasimi care va ajuta sa va protejati organismul de deteriorarea radicalilor liberi
Unele soiuri sunt fortificate cu calciu si vitamina D, care sunt substante nutritive importante pentru sanatatea oaselor. Versiunile de casa nu sunt o sursa buna pentru acesti nutrienti.
In sfarsit, laptele de migdale are un continut redus de proteine, 1 cana (240 ml) oferind doar 1 gram.
Beneficiile pentru sanatate ale laptelui de migdale
Laptele de migdale poate oferi anumite beneficii pentru sanatate.
Vitamina E
Migdalele sunt o sursa excelenta de vitamina E, care este o vitamina solubila in grasimi, importanta pentru protejarea celulelor de deteriorarea radicalilor liberi.
Vitamina E promoveaza sanatatea ochilor si a pielii si poate juca un rol in protejarea impotriva afectiunilor precum bolile de inima.
O cana (240 ml) de lapte comercial de migdale furnizeaza 110% din DV pentru vitamina E, ceea ce il face un mod usor si accesibil pentru a satisface nevoile dvs. zilnice.
Majoritatea oamenilor mananca prea mult zahar adaugat sub forma de deserturi, bauturi si indulcitori. Astfel, alegerea alimentelor si a bauturilor cu un nivel natural de zahar natural va poate ajuta sa gestionati greutatea si sa va limitati riscul de anumite boli cronice.
Atentie! Multe categorii de lapte pe baza de plante sunt aromate si indulcite. De fapt, 1 cana (240 ml) de lapte cu migdale aromat cu ciocolata poate ingloba pana la 21 de grame de zahar adaugat - mai mult de 5 lingurite!
Daca incercati sa va limitati aportul de zahar, laptele de migdale neindulcit este o alegere excelenta. In mod natural, are un nivel scazut de zahar, furnizand un total de 2 grame pe cana (240 ml).
Dezavantaje potentiale
In timp ce laptele de migdale are multe beneficii, exista cateva aspecte importante de precizat:
Lipsesc proteine
Laptele de migdale furnizeaza doar 1 gram de proteine pe cana (240 ml), in timp ce laptele de vaca si soia furnizeaza 8, respectiv 7 grame.
Proteina este esentiala pentru multe functii corporale, inclusiv pentru cresterea muschilor, structura pielii si osoase, precum si pentru producerea de enzime si hormoni.
Multe alimente fara lactate si pe baza de plante sunt bogate in proteine, inclusiv fasole, linte, nuci, seminte, tofu si seminte de canepa.
Daca nu evitati produsele animale, ouale, pestele, puiul si carnea de vita sunt toate surse excelente de proteine. (va sugerez sa evitati daca vreti sa fiti sanatosi)
Nepotrivit pentru sugari
Copiii mai mici de 1 an nu trebuie sa bea lapte de vaca sau de plante, deoarece acestea pot preveni absorbtia fierului. Alaptati sau utilizati formula pentru sugari exclusiv pana la varsta de 4-6 luni, cand se pot introduce alimente solide.
La varsta de 6 luni, ofera apa ca o bautura sanatoasa alegere pe langa laptele matern sau formula. Dupa varsta de 1 an, laptele de vaca poate fi introdus in dieta sugarului.
Cu exceptia laptelui de soia, bauturile pe baza de plante sunt in mod natural sarace in proteine, grasimi, calorii si multe vitamine si minerale, precum fier, vitamina D si calciu. Acesti nutrienti sunt esentiali pentru crestere si dezvoltare.
Laptele de migdale ofera doar 39 de calorii, 3 grame de grasime si 1 gram de proteine pe cana (240 ml). Acest lucru nu este suficient pentru un copil in crestere! Pentru diete de slabit da!
Poate contine aditivi
Laptele de migdale prelucrat poate contine numerosi aditivi, cum ar fi zahar, sare, gume, arome si lecitina si caragenan (tipuri de emulgatori).
Anumite ingrediente precum emulgatorii si gumele sunt folosite pentru textura si consistenta. Sunt in siguranta daca nu sunt consumate in cantitati extrem de mari.
In plus, laptele de migdale este aromat si indulcit fiind bogat in zahar. Prea mult zahar va poate creste riscul de crestere in greutate, cavitati dentare si alte afectiuni cronice.
Pentru a evita acest lucru, alegeti lapte de migdale neindulcit .
Cum sa alegi cel mai bun lapte de migdale
Majoritatea magazinelor alimentare ofera o varietate de lapte de migdale.
Atunci cand alegeti un produs, aveti grija sa cautati un soi neindulcit. Puteti, de asemenea, sa selectati un tip fara gume sau emulsificatori daca aceste ingrediente va preocupa.
In cele din urma, daca urmati o dieta restransa, cum ar fi veganismul sau vegetarianismul, si sunteti ingrijorat de aportul dvs. de nutrienti, alegeti lapte de migdale fortificat cu calciu si vitamina D.
Cum sa va faceti propriul lapte de migdale
Pentru a face propriul lapte de migdale, urmati aceasta reteta simpla.
ingrediente:
2 cani (280 de grame) de migdale inmuiate
4 cani (1 litru) de apa
1 lingurita (5 ml) de extract de vanilie (optional)
Inmuiati migdalele in apa peste noapte si scurgeti-le inainte de utilizare. Adaugati migdalele, apa si vanilia intr-un blender si pulsati timp de 1-2 minute pana cand apa este tulbure si migdalele sunt macinate fin.
Turnati amestecul intr-o strecuratoare cu plasa, care este asezat deasupra unui bol si strecurati. Ar trebui sa obtineti aproximativ 4 cani (1 litru) de lapte de migdale.
Puneti lichidul intr-un recipient de servire si pastrati-l in frigider pentru 4-5 zile.
Concluzia generala
Laptele de migdale poate fi o optiune excelenta bazata pe plante pentru cei care evita laptele de vaca.
Soiurile neindulcite sunt in mod natural sarace in calorii si zahar, asigurand in acelasi timp multa vitamina E, bun pentru diete de slabit.
Acestea fiind spuse, laptele de migdale are un continut scazut de proteine, iar tipurile indulcite pot fi incarcate cu zahar.
Daca va place laptele de migdale, asigurati-va ca selectati versiuni neindulcite si adaugati alte alimente bogate in proteine in dieta dvs., cum ar fi oua, fasole, nuci, seminte, peste si pui.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Sa mai si radem:
Intrebare: Este adevarat ca se poate trata impotenta cu lapte ?
Raspuns: Da, daca in ceasca cu lapte se pun 2 linguri de ghips.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
A: Cum fac oltenii laptele praf ?
B: Arunca vaca din avion.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Un batranel se plimba prin parc fluturand nedumerit in mana reteta pe care tocmai o primise de la medicul de familie. Vede o tanara mamica ce tocmai isi alapta sugarul si se apropie timid:
– Doamna, va rog, cititi-mi reteta, ca mi-am uitat acasa ochelarii…
Amabila, tanara se conformeaza si tresare, privindu-l pe batran lung, cu mila:
– Ce ai sa faci, tataie, ca uite, doctorul ti-a prescris lapte de mama?
– Pai, nu ne-am putea intelege? Poftiti doua sute de lei, ar trebui sa ajunga, eu sunt pensionar…
– Bine, cred ca se poate, dar nu aici, in public. Haideti la mine, locuiesc in apropiere si sotul e plecat la serviciu. Si apoi, pe criza asta, orice banut conteaza.
Ajunsi la destinatie, tanara culca bebelusul, vine langa mos, isi dezveleste sanul si omul incepe sa suga cu sete, plescaind de placere. innebunita de senzatii, ea il mangaie pe cap si il intreaba:
– Tataie, nu vrei si altceva?…
– Ba da. Un corn…