Ghee este mai bun ca untul?
Ghee a fost mult timp o baza in bucataria indiana si a devenit recent destul de popular in anumite cercuri si pe la noi.
Unii oameni il lauda ca o alternativa la unt care ofera beneficii suplimentare.
Cu toate acestea, altii pun la indoiala daca ghee este superior untului obisnuit sau poate chiar prezenta riscuri pentru sanatate.
Acest articol arunca o privire detaliata la ghee si cum se compara cu untul.
Ce este "untul" ghee?
Ghee este un tip de unt clarificat. Este mai concentrat in grasimi decat untul, deoarece apa si solidele sale din lapte au fost eliminate.
A fost folosit in culturile indiene si pakistaneze de mii de ani. Termenul provine din cuvantul sanscrit care inseamna „presarat”. Ghee a fost creat pentru a impiedica untul sa se strice pe vreme calda.
Pe langa gatit, este folosit in sistemul indian de medicina alternativa Ayurveda, in care este cunoscut sub numele de ghrita .
Dat fiind faptul ca solidele sale din lapte au fost indepartate, nu necesita refrigerare si pot fi pastrate la temperatura camerei timp de cateva saptamani. De fapt, ca si uleiul de nuca de cocos, poate deveni solid atunci cand este pastrat la temperaturi reci.
Ghee este un tip de unt clarificat care este stabil la temperatura camerei. A fost folosit in prepararea indiana si in medicina ayurvedica inca din cele mai vechi timpuri.
Cum se face untul ghee?
Ghee se face prin incalzirea untului pentru a separa portiunile solide de lichid si lapte de grasime.
Mai intai, untul este fiert pana cand lichidul sau se evapora si solidele din lapte se aseaza in partea de jos a tigaiei si se transforma de la auriu la maro inchis. Pentru o calitate superioara procedura se repeta de 4 ori.
Apoi, uleiul ramas (ghee) este lasat sa se raceasca pana devine cald. Este apoi aerisit inainte de a fi transferat in borcane sau containere.
Se poate face usor acasa folosind unt cu peste 80% grasimi.
Ghee si unt au compozitii nutritive similare si proprietati culinare, desi exista cateva diferente.
Ambele contin aproape 100% calorii din grasimi.
Ghee contine o concentratie mai mare de grasimi decat untul. Gram pentru gram, ofera acid usor mai butiric si alte grasimi saturate cu lant scurt.
Studiile efectuate pe eprubete si animale sugereaza ca aceste grasimi pot reduce inflamatia si pot promova sanatatea intestinului.
De asemenea, ghee este usor mai mare in acidul linoleic conjugat, o grasime polinesaturata care poate ajuta la cresterea pierderii de grasime.
In general, diferentele dintre cele doua sunt mici, iar alegerea una peste alta probabil nu va avea un impact semnificativ asupra sanatatii tale.
Cu toate acestea, ghee este complet lipsit de zahar din lapte si de cazeina proteica din lapte, in timp ce untul contine cantitati mici din fiecare. Pentru persoanele care au alergii sau sensibilitati la aceste componente lactate, ghee este alegerea cea mai buna.
Utilizari culinare
Untul si ghee sunt bogate in acizi grasi saturati, care pot face fata temperaturilor ridicate fara a se deteriora.
Incalzirea ghee pare sa produca mult mai putin acrilamida compusa toxica decat incalzirea uleiurilor vegetale si de seminte.
De fapt, un studiu a descoperit ca uleiul de soia produce de 10 ori mai multa acrilamida decat ghee cand fiecare grasime a fost incalzita la 160 ° C
Mai mult, ghee are un punct de fum ridicat, care este temperatura la care grasimile devin volatile si incep sa fumeze.
Punctul sau de fum este de 250 ° C , care este substantial mai mare decat punctul de fum de unt de 175 °C. Prin urmare, atunci cand gatiti la temperaturi foarte ridicate, ghee are un avantaj distinct fata de unt.
Cu toate acestea, in timp ce ghee este mai stabil la caldura mare, untul poate fi mai potrivit pentru coacere si gatire la temperaturi mai scazute, din cauza gustului sau mai dulce si mai cremos.
Efecte adverse potentiale
Raspunsurile oamenilor la aportul de grasimi saturate sunt foarte variabile.
Cei ale caror niveluri de colesterol LDL (rau) tind sa creasca ca raspuns la consumul ridicat de grasimi saturate pot dori sa-si limiteze aportul de ghee sau unt la una sau doua linguri pe zi.
O alta ingrijorare este ca in timpul productiei de ghee la caldura mare, colesterolul sau poate deveni oxidat. Colesterolul oxidat este legat de un risc crescut de mai multe boli, inclusiv boli de inima.
Conform unei analize detaliate, ghee contine colesterol oxidat, dar untul proaspat nu.
Concluzia finala
Ghee este un aliment natural, cu o lunga istorie a utilizarilor medicinale si culinare.
Ofera anumite avantaje de gatit fata de unt si este cu siguranta de preferat daca aveti o alergie sau intoleranta la lactate.
Cu toate acestea, nicio dovada nu sugereaza ca este mai sanatos decat untul in general. Ambele pot fi savurate cu moderatie ca parte a unei diete sanatoase.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Sa mai si radem:
Un individ a uns cu unt o felie de paine, dupa care a turnat niste dulceata. Din greseala, felia i-a cazut pe covorul cel nou, dar nu a cazut cu fata unsa in jos.
Mirat, individul i-a scris lui Murphy sa-l intrebe cum a fost posibil asa ceva.
Dupa cateva luni de experimente, Murphy i-a trimis individului concluzia:
“Felia a fost unsa gresit!”