Cirese 7 beneficii pentru sanatate
Ciresele sunt unul dintre cele mai iubite fructe si dintr-un motiv intemeiat.
Nu numai ca sunt delicioase, dar si ambaleaza vitamine, minerale si compusi ai plantelor cu efecte puternice asupra sanatatii.
Iata 7 beneficii impresionante pentru sanatate ale cireselor.
1. Ambalat cu nutrienti
Ciresele sunt mici fructe de piatra care vin intr-o varietate de culori si arome. Exista doua categorii majore - cirese tarta si dulci, respectiv Prunus cerasus L. si , respectiv, Prunus avium L.
Culorile lor pot varia de la galben la rosu negru-negru profund.
Toate soiurile sunt foarte hranitoare si ambalate cu fibre, vitamine si minerale.
O cana (154 grame) de cirese dulci, crude, ofera:
Calorii: 97
Proteine: 2 grame
Carburi: 25 grame
Fibra: 3 grame
Vitamina C: 18% din valoarea zilnica (DV)
Potasiu: 10% din DV
Cupru: 5% din DV
Mangan: 5% din DV
Acesti nutrienti, in special fibre, vitamina C si potasiu, beneficiaza de sanatate in multe feluri.
Vitamina C este esentiala pentru mentinerea sistemului imunitar si a sanatatii pielii, in timp ce potasiul este necesar pentru contractia musculara, functia nervoasa, reglarea tensiunii arteriale si multe alte procese corporale critice.
Ciresele sunt, de asemenea, o sursa buna de fibre, care va ajuta sa va mentineti sistemul digestiv sanatos, alimentand bacteriile intestinale benefice si promovand regularitatea intestinului.
In plus, furnizeaza vitamine B, mangan, cupru, magneziu si vitamina K.
2. Bogat in antioxidanti si compusi antiinflamatori
Concentratia ridicata a compusilor vegetali din cirese poate fi responsabila pentru numeroasele beneficii ale sanatatii.
Desi cantitatea si tipul pot varia in functie de soi, toate ciresele sunt ambalate cu antioxidanti si compusi antiinflamatori.
Acest continut ridicat de antioxidanti poate ajuta la combaterea stresului oxidativ, o afectiune care este legata de multiple boli cronice si de imbatranirea prematura.
De fapt, o recenzie a constatat ca: consumul de cirese a redus efectiv inflamatia in 11 din 16 studii si markeri ai stresului oxidativ in 8 din 10 studii.
Ciresele au un continut deosebit de mare de polifenoli, un grup mare de substante chimice vegetale care ajuta la combaterea daunelor celulare, la reducerea inflamatiei si la promovarea sanatatii generale.
De fapt, dietele bogate in polifenoli pot proteja impotriva multor afectiuni cronice, inclusiv boli de inima, diabet, declin mental si anumite tipuri de cancer.
Aceste fructe de piatra contin, de asemenea, pigmenti carotenoizi precum beta-carotenul si vitamina C, ambele avand proprietati antiinflamatorii si antioxidante.
3. Poate stimula recuperarea dupa sport
Cercetarile arata ca: compusii antiinflamatori si antioxidanti din cirese pot ajuta la ameliorarea durerilor, a leziunilor si a inflamatiei provocate de exercitii fizice.
Ciresele de tarta si sucul lor par a fi mai eficiente decat soiurile dulci, desi ambele pot ajuta sportivii.
S-a constatat ca sucul de visine si concentrat de cirese accelereaza recuperarea musculara, scade durerile musculare induse de exercitii si previn pierderea de forta la sportivii de elita, cum ar fi biciclistii si alergatorii de maraton.
In plus, unele dovezi sugereaza ca produsele din cirese pot imbunatati performanta la efort.
Un studiu efectuat pe 27 de alergatori de anduranta a demonstrat ca cei care au consumat 480 mg de cirese in forma de pulbere zilnic timp de 10 zile inainte de o jumatate de maraton au avut o medie de cursa de 13% mai rapida si au experimentat mai putina durere musculara decat un grup placebo.
Desi majoritatea studiilor care exploreaza legaturile dintre cirese si exercitii fizice implica sportivi instruiti, de sucul de cirese pot beneficia si non-sportivi.
Un studiu realizat pe 20 de femei active a aratat ca cele care au baut (60 ml) de suc de cirese de doua ori pe zi timp de 8 zile s-au recuperat mai repede si au avut mai putine leziuni si durerile musculare dupa finalizarea exercitiilor repetate de sprint, comparativ cu grupul placebo.
Desi promitatoare, aceste descoperiri sunt legate de produse concentrate de cires, cum ar fi sucul si pulberea. Nu este clar cate cirese proaspete ar trebui sa mananci pentru a produce rezultate similare.
4. Poate aduce beneficii pentru inima
Cresterea aportului de fructe dens de nutrienti precum ciresele este o modalitate gustoasa de a va proteja inima.
Multe studii arata ca dietele bogate in fructe sunt asociate cu un risc redus de boli de inima.
Ciresele sunt deosebit de benefice in aceasta privinta, deoarece sunt bogate in nutrienti si compusi care sunt cunoscuti pentru a promova sanatatea inimii, inclusiv antioxidantii de potasiu si polifenol.
Doar 1 cana (150 grame) de cirese dulci in forma de cires asigura 10% din DV pentru potasiu, un mineral esential pentru mentinerea inimii tale sanatoase.
Este necesar pentru a mentine o bataie cardiaca regulata si ajuta la eliminarea excesului de sodiu din corp, reglandu-ti tensiunea arteriala.
Acesta este motivul pentru care un aport mai mare de potasiu a fost asociat cu un risc redus de boli de inima si accident vascular cerebral.
Mai mult, ciresele sunt bogate in antioxidanti polifenoli puternici, incluzand antocianine, flavonoli si catechine, care va pot ajuta sa va mentineti inima sanatoasa protejandu-va de deteriorarea celulara si reducand inflamatiile.
De fapt, un studiu realizat in 84.158 de persoane a descoperit ca aportul mai mare de polifenoli - in special antocianine, flavonoli si catechine - au fost asociate cu un risc semnificativ de scadere a bolilor de inima peste 5 ani.
5. Poate imbunatati simptomele artritei si gutei
Datorita efectelor antiinflamatorii puternice, ciresele pot reduce simptomele artritei si gutei, un tip de artrita cauzata de acumularea de acid uric care poate duce la umflarea extrema, inflamatie si durere in articulatiile tale.
Multe studii arata ca ciresele ajuta la inhibarea stresului oxidativ si la reducerea inflamatiei prin suprimarea proteinelor inflamatorii, care pot ajuta la reducerea simptomelor legate de artrita.
In plus, acestea pot scadea nivelul de acid uric din corpul tau, facandu-le deosebit de benefice pentru cei cu guta.
Un studiu efectuat la 10 femei a descoperit ca: consumul a 2 portii ( 300 de grame) de cirese dulci peste noapte a scazut nivelurile de marker inflamator proteina reactiva C (CRP) si a redus semnificativ nivelurile de acid uric la 5 ore dupa consum.
Un alt studiu efectuat la 633 de persoane cu guta a demonstrat ca cei care au mancat cirese proaspete peste 2 zile au avut cu 35% mai putine atacuri de guta decat cei care nu au consumat fructele.
In plus, studiul a dezvaluit ca atunci cand aportul de cirese a fost combinat cu medicamentul cu guta alopurinol, atacurile de guta au fost cu 75% mai mici decat in perioadele in care nici ciresele sau alopurinolul nu au fost consumate.
6. Poate imbunatati calitatea somnului
Mancarea cireselor sau consumul de suc de cirese pot ajuta la imbunatatirea calitatii somnului.
Aceste beneficii de promovare a somnului pot fi atribuite concentratiei mari de fructe de compusi vegetali. In plus, ciresele contin melatonina, o substanta care va ajuta sa va reglati ciclul de veghe.
Un studiu realizat pe 20 de persoane a aratat ca cei care au baut suc de cirese concentrat timp de 7 zile au inregistrat cresteri semnificative ale nivelului de melatonina, durata somnului si a calitatii somnului, comparativ cu un placebo.
In mod similar, un studiu de 2 saptamani la adulti mai in varsta cu insomnie a constatat ca: consumul a 1 cana (240 ml) de suc de cirese inainte de culcare a crescut timpul de somn cu 84 de minute.
Atentie aceste studii utilizeaza produse concentrate de cires. Nu este clar daca consumul de cirese proaspete inainte de culcare ar avea acelasi efect.
In cele din urma, sunt necesare mai multe studii pentru a intelege mai bine modul in care consumul de cirese si produse din cirese pot fi beneficice pentru somn.
7. Usor de adaugat la dieta ta
Ciresele sunt versatile si incredibil de delicioase.
Ambele soiuri dulci si tartine se asorteaza bine cu multe alimente. In plus, produsele conexe, cum ar fi ciresele uscate, pulberea de cires si sucul de cires, adauga elemente interesante la multe retete.
Iata cateva modalitati de a incorpora ciresele in dieta dvs.:
Bucura-te de ele proaspete ca o gustare dulce.
Imperecheaza cirese uscate cu chipsuri de ciocolata neagra, fulgi de nuca si migdale sarate pentru un delicios amestec de tarte de casa.
Faceti un compot de cires din tarta congelata sau visine dulci si puneti iaurt, faina de ovaz sau budinca de chia.
Adaugati o ciresa in forma de jumatate, intr-o salata de fructe.
Incorporati ciresele uscate in produsele coapte pentru a da un dulce natural.
Adaugati un pic de suc concentrat in apa spumanta si deasupra cu o pana de lamaie pentru o bautura distractiva.
Adaugati visine proaspete sau gatite in inghetata, placinte si alte deserturi.
Faceti un sos de cires de casa pentru a-l folosi cu mancaruri cu carne sau pasari de curte.
Incalta o salsa de cirese cu cirese taiate cubulete si ierburi proaspete precum busuiocul pentru a servi alaturi de mancarurile savuroase.
Adaugati cirese congelate in smoothie-ul preferat.
Posibilitatile de a folosi cirese in bucataria dvs. sunt nesfarsite, asa ca nu va fie frica sa experimentati.
Concluzia generala
Ciresele sunt foarte hranitoare si ofera o serie de beneficii pentru sanatate.
Nu numai ca au o serie de compusi vegetali puternici care pot ajuta la reducerea inflamatiei, dar consumul lor poate imbunatati somnul, poate stimula sanatatea inimii si te poti recupera dupa exercitii fizice.
Mai mult decat atat, atat soiurile dulci, cat si cele amare sunt absolut delicioase si pot fi utilizate in retete diverse.
………………………………………………………………………………………
Sa mai si radem:
Acum femeile nu-si mai fac selfie cu geanta de la Chanel, isi fac cu punga de cirese!
Ce patesti daca mananci singur 1 kil de cirese?
Dracu' stie. Nu se indura nimeni sa dea atatia bani...