Sucul de lamaie si cei 8 inlocuitori inteligenti
Sucul de lamaie este un ingredient obisnuit in gatit si coacere.
Cu un nivel scazut de Ph, este unul dintre cele mai acide ingrediente naturale disponibile, oferind structura gemurilor si jeleurilor si ajutand produsele coapte sa creasca corect.
Cu toate acestea, alte ingrediente pot indeplini rolul sucului de lamaie daca nu aveti la indemana sau sunt alergice sau sensibile la acesta.
Iata 8 inlocuitori ai sucului de lamaie.
1.Suc de lime
Sucul de lime este cel mai bun inlocuitor pentru sucul de lamaie, deoarece poate fi folosit ca
inlocuitor unu la unu si are un gust si un nivel de aciditate foarte similare.
De fapt, atunci cand conserve sau pastrezi alimente, este substitutul ideal pentru sucul de lamaie, deoarece are un nivel de Ph similar. Alti inlocuitori, cum ar fi otetul, sunt mai putin acide si pot avea ca rezultat conservarea nesigura pentru depozitarea pe termen lung.
In deserturile in care sucul de lamaie este un ingredient cheie, sucul de lamaie confera o aroma usor diferita. Cu toate acestea, rezultatul va fi totusi crud si citric.
2. Suc de portocale
Sucul de portocale este un bun inlocuitor pentru sucul de lamaie in majoritatea retetelor.
Este mai putin acid, mai dulce si mai putin dur decat sucul de lamaie. In plus, are un profil de aroma diferit. In retetele in care este nevoie de o cantitate mare de suc de lamaie, inlocuirea cu suc de portocale poate avea un impact semnificativ asupra aromei.
Cu toate acestea, functioneaza bine ca inlocuitor.
3. Otet
Otetul este un excelent inlocuitor al sucului de lamaie in gatit sau coacere atunci cand este nevoie doar de o cantitate mica.
La fel ca zeama de lamaie, este dura si acida. In aceste retete, poate fi folosit ca inlocuitor unu la unu.
Cu toate acestea, otetul are arome foarte puternice si intepatoare si nu trebuie utilizat pentru a inlocui sucul de lamaie in bucatele in care lamaia este una dintre aromele cheie.
4. Acid citric
Acidul citric este un acid natural care se gaseste in sucul de lamaie, ceea ce face ca acidul citric pudra sa fie un substitut excelent al sucului de lamaie, in special in coacere.
O lingurita (5 grame) de acid citric are o aciditate egala cu aproximativ 1/2 cana (120 ml) de suc de lamaie. Astfel, este necesara doar o cantitate foarte mica si va trebui sa efectuati ajustari pentru retete.
De asemenea, poate fi necesar sa adaugati lichid suplimentar la reteta dvs. pentru a mentine raportul corect dintre uscat si umed dintre ingrediente.
In plus, utilizarea acidului citric in produse coapte poate chiar sa impiedice distrugerea anumitor vitamine si antioxidanti in timpul gatitului.
5. Lamaie conservata
Daca aveti lamaie conservata inghetata sau uscata, poate servi drept sursa concentrata de aroma si aciditate a lamaii.
Functioneaza bine in deserturi si retete in care lamaia este o aroma primara.
Cu toate acestea, poate fi necesar sa adaugati lichid suplimentar la reteta pentru ca acesta sa se dovedeasca corecta, mai ales atunci cand coaceti.
6. Vin alb
Vinul alb este un excelent inlocuitor pentru sucul de lamaie in mancarurile savuroase, in care este nevoie doar de o cantitate mica pentru o aroma distincta sau a glazura tigaia.
Atat vinul alb, cat si sucul de lamaie sunt utilizate in mod obisnuit pentru a glazura tigaile, iar aciditatea lor intensifica celelalte arome din mancarurile savuroase.
7. Extract de lamaie
disponibila in sectiunea de coacere a magazinelor alimentare. Doar o picatura sau doua sunt suficiente pentru a adauga multa aroma de lamaie intr-un vas.
Este un inlocuitor excelent pentru sucul de lamaie in deserturi in care aroma de lamaie este esentiala. Cu toate acestea, poate fi necesar sa adaugati lichid suplimentar, deoarece este foarte concentrat.
8. Sare de lamaie
Sare de lamaie este o pulbere acida vanduta in sectiunea de coacere a majoritatii magazinelor alimentare.
Desi are multe utilizari culinare, se foloseste in mod obisnuit pentru a stabiliza spume albe de ou sau frisca.
Deoarece este acid, poate fi folosit ca un inlocuitor decent al sucului de lamaie la coacere. Unele site-uri web sugereaza utilizarea unei 1/2 lingurita sare de lamaie pentru fiecare 1 lingurita de suc de lamaie solicitat intr-o reteta.
Concluzia finala
Exista mai multe moduri de a substitui sucul de lamaie in gatit si coacere.
Acestea fiind spuse, sucul de lime este cel mai ideal inlocuitor, deoarece este foarte asemanator cu sucul de lamaie.
Nu uitati, cand utilizati un inlocuitor pudra sau foarte concentrat pentru sucul de lamaie, cum ar fi acidul citric sau extractul de lamaie, este posibil sa fie necesar sa adaugati lichid suplimentar pentru a mentine raportul corect intre umed si uscat.
Inlocuitorii de suc de lamaie de mai sus te vor asigura sa poti mentine gatitul, indiferent daca sucul de lamaie este o optiune pentru tine in acel moment.
…………………………………………………………………………………………
Sa mai si radem:
Un barman era atat de sigur ca e cel mai puternic om din zona, incat a pus in bar un afis cu un pariu permanent: cine poate sa mai scoata o picatura dintr-o lamaie stoarsa de el primeste bautura gratis pe viata.
Intr-o zi apare un prapadit slab si cu ochelari si spune:
- As vrea sa incerc si eu!
Dupa ce s-au potolit rasetele, barmanul ia o lamaie, o stoarce si i-o da omului.
Acesta o ia, o strange si mai stoarce cinci picaturi din ea, lasand muta pe toata lumea din bar.
Barmanul accepta ca a pierdut si il intreaba pe om:
- Unde lucrezi? Tai lemne, ridici greutati sau ce faci?
- A, nu, lucrez la Administratia Financiara...
.........................................................................................................................
– John!
– Da, Sir.
– Lamaile tipa?
– Nu, Sir, dar de ce?
– Inseamna ca din nou mi-am stors papagalul in ceai..