Cum alegi un pepene verde copt?
Pepenele rosu stralucitor verde este un fruct dens de nutrienti care face o gustare racoritoare redusa in calorii.
Cand este copt, ofera o sursa excelenta de antioxidanti naturali, inclusiv licopenul, care este legat de mai multe beneficii pentru sanatate, precum protectia impotriva bolilor de inima, diabetului si a anumitor tipuri de cancer.
In timp ce cel mai bun mod de a sti daca un pepene este copt este sa gustati sau sa verificati culoarea, in general acest lucru este posibil numai dupa cumpararea acestuia.
Daca nu doriti sa mergeti pentru cumparare de pepene pre-taiat, alegerea unui pepene dulce si suculent pe baza aspectului sau poate fi o provocare!
Iata 6 sfaturi care sa te ajute sa iei acasa un pepene delicios.
1. Cautati o forma uniforma
Pepenii verzi au dimensiuni si forme diferite, care variaza de la rotund la oval pana la alungit. Toate pot fi o alegere buna.
Indiferent de ce alegeti, lipiti-va de cei cu o forma ferma si simetrica si evitati-i pe cei cu denivelari neregulate, scapari sau taieturi.
Iregularitatile pot indica faptul ca pepene verde a primit cantitati inconsistente de apa sau nu a fost polenizat corespunzator. Pe de alta parte, taieturile sau scufundarile pot indica prezenta unor insecte sau ciuperci.
2. Ridicati-l
Un pepene dulce si copt ar trebui sa se simta greu pentru dimensiunile sale. De obicei, asta inseamna ca este plin de apa si, prin urmare, mai suculent.
De fapt, continutul de apa si fibre par sa determine o greutate sanatoasa in fructe, inclusiv pepenele verde.
Pepenii verzi sunt 91% apa - o caracteristica care ii explica numele. Mancarea alimentelor bogate in apa, precum pepene verde te ajuta sa obtii o senzatie mai mare de plinatate pe portie, in timp ce consumi mai putine calorii.
3. Verificati locul campului
Daca intoarceti un pepene in sus, ar trebui sa gasiti o pata galbena, care este cunoscuta si sub denumirea de camp sau de pamant.
Acest loc arata unde pepenele s-a odihnit pe pamant inainte de a fi recoltat.
O pata mare, galbena, indica faptul ca a petrecut mai mult timp la camp si ar trebui sa fie mai dulce.
Dimpotriva, un loc mai alb sugereaza ca a fost ales prea curand si nu a atins maturitatea maxima. Deoarece pepenele verde nu continua sa se coaca dupa recoltare, alegerea unui pepene verde cu o pata mai alba inseamna ca vei ajunge cel mai probabil cu unul cu aroma simpla.
4. Tehnica de tapetare
Un alt mod de a verifica maturitatea este prin sunetul pe care un pepene verde il face cand il atingeti sau il bateti.
Desi aceasta metoda este subiectiva, este foarte populara in randul pasionatilor de pepene verde.
De fapt, popularitatea sa i-a determinat pe cercetatori sa dezvolte o analiza a vibratiilor dovedita pentru a ajuta la detectarea maturitatii.
Un pepene verde ar trebui sa aiba un sunet profund atunci cand il tranti cu mana sau cu pumnul, asemanandu-se oarecum cu un tenor. Daca are un sunet gol sau plat, este probabil ca este trecut
5. Evalueaza fermitatea acestuia
Verificarea fermitatii unui pepene verde se refera la rezistenta coajei sau a pielii.
Un pepene verde ar trebui sa aiba o coaja groasa care nu se inmoaie cu usurinta atunci cand este presat. Cele care se indoaie, in general, sunt trecuti.
De asemenea, daca il zgariati cu unghia, nu ar trebui sa puteti sa-l taiati.
6. Verificati coada
O coada de pepene verde se refera la bucata de tulpina care ramane atasata dupa recoltarea fructului.
Transportand apa si nutrienti care ii permit sa creasca, tulpina conecteaza frunzele, florile si fructele plantei la radacinile sale.
O tulpina verde indica, de obicei, ca pepene verde a fost recoltat prea devreme si nu va fi copt, deoarece inca era in crestere. Dimpotriva, o tulpina uscata indica un pepene verde.
Cum sa localizati un pepene deteriorat sau stricat?
Urmatoarele semne va pot ajuta sa determinati daca un pepene verde trebuie evitat:
Petele de culoare inchisa. Aceste pete pot indica prezenta ciupercii sau a bacteriilor.
Coaja inmuiata de apa. In acest caz, carnea pepenelui incepe sa se dezintegreze, sa se afunde si sa devina intunecata. S-ar putea datora unei suprasaturatii cu apa sau infectii fungice.
Clusterul tinta. Acestea sunt configuratii de tip tinta despre care se crede ca sunt cauzate de un virus.
Aparitia viemilor Aceasta vatamare se manifesta ca un model neregulat de la alb pana la maro deschis pe coaja si poate fi cauzata de alimentarea cu insecte.
Puncte interne pe coaja. Aceasta este o boala bacteriana caracterizata prin bronzat sau tesut uscat maron pe partea interioara a coajei.
Miros acru sau tipator. Acestea sunt diferite tipuri de mirosuri rancide care indica faptul ca carnea a inceput sa fermenteze.
Concluzia generala
A alege un pepene dulce si copt poate fi dificil.
Indicatorii interni, cum ar fi un gust dulce si carne rosie, sunt singurii factori definitivi atunci cand determina maturitatea unui pepene verde.
Cu toate acestea, unele semne externe pot ajuta la diferentierea celor mature, de cele imature, supraimpaturite sau stricate. Printre acestea se numara greutatea, sunetul si aspectul scorburii.
Urmarind cateva dintre trucurile de mai sus, veti putea alege un pepene perfect data viitoare cand sunteti la “vanatoare” pentru un tratament racoritor si sanatos.
Sa mai si radem:
Ce asemanare este intre un barbat si un pepene verde?
Amandoi se aleg din gramada, se incearca intre picioare, si cand imbatranesc, li se usuca vrejul.