Ceai de scortisoara 12 beneficii pe care trebuie sa le cunosti.
Ceaiul de scortisoara este o bautura interesanta care poate oferi mai multe beneficii pentru sanatate.
Este fabricat din scoarta interioara a arborelui de scortisoara, care se incolaceste in rulouri in timp ce se usuca, formand betisoarele de scortisoara atat de cunoscute bucatariei. Aceste bete sunt fie adaugate in apa clocotita, fie macinate intr-o pulbere care poate fi folosita pentru prepararea ceaiului.
Ceaiul de scortisoara este plin de compusi benefici, care pot oferi diverse beneficii pentru sanatate, incluzand pierderea in greutate, imbunatatirea sanatatii inimii, ameliorarea crampelor menstruale si reducerea inflamatiei si a nivelului de zahar din sange.
Iata 12 beneficii pentru sanatate pe baza de stiinta ale ceaiului de scortisoara.
1. Incarcat cu antioxidanti
Ceaiul de scortisoara contine o multime de antioxidanti, care sunt compusi benefici care te ajuta sa te mentii sanatos.
Antioxidantii combat oxidarea provocata de radicalii liberi, care sunt moleculele care dauneaza celulelor tale si contribuie la boli precum diabetul, cancerul si bolile de inima.
Scortisoara este deosebit de bogata in antioxidanti polifenoli. Un studiu care compara activitatea antioxidanta a 26 de mirodenii a raportat ca scortisoara este surclasata doar de cuisoare si oregano.
In plus, cercetarile arata ca ceaiul de scortisoara poate creste capacitatea totala de antioxidanti (TAC), ceea ce reprezinta o masura a cantitatii de radicali liberi cu care corpul poate lupta
Concluzia 1
Scortisoara este una dintre condimentele cele mai bogate in antioxidanti. Ceaiul de scortisoara poate creste capacitatea corpului de a lupta impotriva radicalilor liberi, pastrandu-va sanatos si protejandu-va de boli.
2. Scade inflamatia si poate imbunatati sanatatea inimii
Studiile efectuate pe eprubete sugereaza ca: compusii din scortisoara pot reduce markerii inflamatiei. Acest lucru poate fi extrem de benefic, avand in vedere ca se considera ca inflamatia este la baza multor boli cronice, inclusiv a bolilor de inima.
Studiile raporteaza, de asemenea, ca scortisoara poate reduce tensiunea arteriala, precum si nivelul trigliceridelor si al colesterolului LDL (rau) la unii indivizi.
Mai mult, scortisoara poate creste nivelul de colesterol HDL (bun), ceea ce ajuta la imbunatatirea sanatatii inimii prin eliminarea excesului de colesterol din vasele de sange.
O revizuire a 10 studii a constatat ca: consumul a mai putin de 120 mg de scortisoara - mai putin de o lingura de 1/10 - in fiecare zi poate fi suficient pentru a va ajuta sa beneficiati de aceste beneficii.
Scortisoara Cassia, in special, contine cantitati mari de coumarine naturale, un grup de compusi care ajuta la prevenirea ingustarii vaselor de sange si ofera protectie impotriva cheagurilor de sange.
Cu toate acestea, aportul excesiv de coumarine poate reduce functia hepatica si poate creste riscul de sangerare, deci asigurati-va ca: consumati scortisoara cu moderatie!
Concluzia 2
Scortisoara contine compusi sanatosi pentru inima care pot scadea inflamatia si creste nivelul de colesterol HDL (bun). De asemenea, poate reduce tensiunea arteriala si nivelul trigliceridelor si al colesterolului LDL (rau).
3. Poate ajuta la reducerea glicemiei
Scortisoara poate oferi efecte antidiabetice puternice prin scaderea nivelului de zahar din sange.
Acest condiment pare sa actioneze intr-o maniera similara cu cea a insulinei, hormonul responsabil pentru transferul zaharului din fluxul sanguin si catre tesuturile tale.
Mai mult, compusii gasiti in scortisoara pot contribui in continuare la scaderea nivelului de zahar din sange prin scaderea rezistentei la insulina, crescand astfel eficacitatea insulinei.
Scortisoara poate ajuta, de asemenea, sa incetineasca descompunerea carbohidratilor din intestin, impiedicand concentratia glicemiei dupa mese.
Majoritatea studiilor au observat beneficii atunci cand oamenii au luat doze concentrate cuprinse intre 120 mg si 6 grame de scortisoara pudra.
Cu toate acestea, exista dovezi ca ceaiul de scortisoara poate oferi si beneficii pentru reducerea zaharului din sange.
Concluzia 3
Scortisoara poate ajuta la reducerea nivelului de zahar din sange si rezistenta la insulina, crescand astfel eficacitatea insulinei. Aceste efecte pot oferi protectie impotriva diabetului de tip 2.
4. Poate promova pierderea in greutate
Ceaiul de scortisoara este adesea oferit pentru a ajuta la pierderea in greutate si mai multe studii au legat aportul de scortisoara la pierderea de grasime sau la reducerea circumferintei taliei.
Cu toate acestea, putine dintre aceste studii au controlat in mod corespunzator aportul de calorii si majoritatea nu au reusit sa distinga intre pierderea de grasime si pierderea musculara.
Acest lucru face dificila atribuirea efectelor de pierdere in greutate numai pentru scortisoara.
Singurul studiu care a controlat acesti factori a raportat ca participantii au pierdut 0,7% din masa grasa si au obtinut 1,1% din masa musculara dupa ce au luat echivalentul a 5 lingurite (10 grame) de scortisoara pulbere pe zi timp de 12 saptamani.
Totusi, astfel de cantitati mari de scortisoara pot contine cantitati periculoase mari de cumarina. Atunci cand este consumat in exces, acest compus natural poate creste riscul de sangerare si poate provoca sau agrava bolile hepatice.
Acest lucru este valabil mai ales pentru scortisoara Cassia, care contine de pana la 63 de ori mai multa cumarina decat scortisoara Ceylon.
Sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma daca exista beneficii de pierdere in greutate la doze mai mici, precum cele gasite in ceaiul de scortisoara.
Concluzia 4
Consumul de cantitati mari de ceai de scortisoara va poate ajuta sa pierdeti grasimea corporala, dar aceasta bautura ar putea contine niveluri periculoase de cumarina.
Sunt necesare mai multe cercetari pentru a stabili daca dozele mai mici ofera si beneficii pentru pierderea in greutate.
5. Combate bacteriile si ciupercile
Scortisoara are unele proprietati antibacteriene si antifungice puternice.
De exemplu, cercetarea pe eprubeta arata ca scortisoara, principalul component activ in scortisoara, impiedica cresterea diverselor bacterii, ciuperci si mucegaiuri.
Acestea includ bacteriile comune Staphylococcus, Salmonella si E.coli , care pot provoca boli la om.
In plus, efectele antibacteriene ale scortisoarei pot ajuta la reducerea respiratiei proaste si la prevenirea cariilor dentare.
Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetari la oameni, inainte de a putea ajunge la concluzii puternice.
Concluzia 5
Compusii gasiti in ceaiul de scortisoara pot ajuta la combaterea bacteriilor, ciupercilor si mucegaiului. De asemenea, va pot ajuta sa va imbunatatiti respiratia si sa preveniti cariile dintilor.
6. Poate reduce crampele menstruale si alte simptome PMS (Sindromul PremenStrual)
Ceaiul de scortisoara poate ajuta la aparitia mai multor simptome menstruale, cum ar fi sindromul premenstrual (PMS) si dismenoreea.
Un studiu bine controlat a furnizat femeilor 3 grame de scortisoara sau un placebo in fiecare zi pentru primele 3 zile ale ciclului menstrual.
Femeile din grupul de scortisoara au prezentat dureri menstruale semnificativ mai putin decat cele administrate cu placebo.
Intr-un alt studiu, femeilor li s-a administrat 1,5 grame de scortisoara, un medicament care reduce durerea sau un placebo in primele 3 zile ale ciclului menstrual.
Femeile din grupul de scortisoara au raportat mai putine dureri menstruale decat cele administrate cu placebo.
Cu toate acestea, tratamentul cu scortisoara nu a fost la fel de eficient pentru ameliorarea durerii ca si medicamentul care atenueaza durerea.
Exista, de asemenea, dovezi ca scortisoara poate reduce sangerarea menstruala, frecventa varsaturilor si severitatea greturilor in perioadele femeilor.
Concluzia 6
Ceaiul de scortisoara poate ajuta la ameliorarea crampelor menstruale dureroase si a simptomelor PMS.(premenstruale)
De asemenea, poate ajuta la reducerea sangerarilor menstruale, precum si greata si varsaturi in timpul menstruatiei.
Alte beneficii potentiale
Ceaiul de scortisoara este oferit pentru a oferi mai multe beneficii suplimentare, printre care:
7. Poate combate imbatranirea pielii.
Studiile arata ca scortisoara poate promova formarea de colagen si creste elasticitatea si hidratarea pielii - toate acestea pot reduce aspectul imbatranirii.
8. Poate avea proprietati anticanceroase. Cercetarile pe eprubeta au observat ca extractele de scortisoara pot ajuta la omorarea anumitor tipuri de celule canceroase, inclusiv celulele canceroase ale pielii.
9. Poate ajuta la pastrarea functiei creierului. Cercetarile pe eprubete si animale sugereaza ca scortisoara poate proteja celulele creierului de boala Alzheimer si poate imbunatati functia motorie la cei cu boala Parkinson.
10. Poate ajuta la combaterea HIV. Studiile pe eprubeta raporteaza ca extractele de scortisoara pot ajuta la combaterea tulpinii cele mai frecvente ale virusului HIV la om.
11. Poate reduce acneea. Cercetarile pe eprubeta sugereaza ca extractele de scortisoara pot combate bacteriile care provoaca acnee.
Desi aceasta cercetare a scortisoarei este promitatoare, in prezent nu exista dovezi ca: consumul de ceai de scortisoara va oferi aceste beneficii.
Este nevoie de mai multe cercetari inainte de a ajunge la concluzii puternice.
Concluzia 7
Scortisoara poate oferi mai multe beneficii suplimentare, inclusiv pentru a ajuta la reducerea imbatranirii pielii si protejarea impotriva HIV, cancerului, acneei si bolilor Alzheimer si Parkinson. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetari.
12. Usor de adaugat la dieta ta
Ceaiul de scortisoara este incredibil de usor de facut si de incorporat in dieta ta.
Il poti bea cald sau il poti racori pentru a face ceai glazurat de casa.
Cel mai simplu mod de a face aceasta bautura este sa adaugati pur si simplu 1 lingurita (2,6 grame) de scortisoara macinata la 1 cana (235 ml) de apa fiarta si agitati.
De asemenea, puteti prepara ceai de scortisoara adaugand un bat de scortisoara in apa clocotita timp de 10-15 minute.
Ceaiul de scortisoara este in mod natural fara cafeina, deci poate fi savurat oricand pe parcursul zilei. Cu toate acestea, daca sunteti interesat in mod special de efectele sale de scadere a zaharului din sange, s-ar putea sa fie cel mai eficient sa il consumati in timpul mesele.
Daca in prezent luati medicamente pentru reducerea zaharului din sange, cel mai bine este sa consultati furnizorul de servicii medicale inainte de a adauga ceai de scortisoara in rutina dumneavoastra.
Concluzia 8
Ceaiul de scortisoara este incredibil de usor de facut. Poate fi savurat ca o bautura calda sau rece.
Concluzia generala
Ceaiul de scortisoara este o bautura puternica.
Este plin de antioxidanti si ofera mai multe beneficii pentru sanatate, inclusiv inflamatii reduse si niveluri de zahar din sange, imbunatatirea sanatatii inimii si poate chiar pierderea in greutate.
Ceaiul de scortisoara poate combate infectiile si poate reduce PMS (sindrom PreMenStrual) si crampele menstruale.
Fie ca va place ceaiul de scortisoara cald sau rece, este cu siguranta o bautura care merita incercata.
Sa mai si radem:
Un tip beat la un bar cere la chelner sa ii serveasca 3 cafele.
– Trei cafele?
– Da, una pentru mine, una pentru tine si alta pentru ma-ta. A doua zi, acelas tip beat cere la acelasi chelner:
– Trei cafele..
– Trei?…
– Da .. TREI …. una pentru mine, una pentru tine si alta pentru ma-ta.
Chelnerul nu a mai putut sa se abtina, a sarit peste masa si l-a snopit in bataie pe betivan. O zi mai tarziu, apare tipul plin de vanatai la bar. Chelnerul ironic il intreaba:
– Trei cafele?….
– Nu, raspunde betivanul. Doar doua: una pentru mine si una pentru ma-ta. Pentru tine nu, ca te agita.